Az ukrajnai tűzszünet összeomlásától tart az ENSZ

Az ENSZ szerint komoly veszélyben van a szeptemberi minszki megállapodás nyomán létrejött tűzszünet Kelet-Ukrajnában, és félő, hogy kiújulnak a súlyos harcok a térségben - mondta szerdán a világszervezet egy magas rangú képviselője a Biztonsági Tanács (BT) rendkívüli ülésén, amelyet az Egyesült Államok kezdeményezésére azért hívtak össze, hogy megvitassák a kelet-ukrajnai helyzetet az orosz hadoszlopok behatolásáról szóló hírek tükrében.

Jens Anders Toyberg-Frandzen, a világszervezet politikai ügyekért felelős főtitkárhelyettese úgy fogalmazott, hogy a harcok kiújulása katasztrófa lenne Ukrajna számára. Mint mondta, minden fél hibás abban, hogy idáig fajult a helyzet, de az ENSZ szerint elsősorban a kelet-ukrajnai szakadárokat terheli a felelősség.

A felkelők által tartott "választások" és az Oroszország felől érkező nehézfegyverek jelentik a legnagyobb gondot a konfliktus rendezésében - tette hozzá. A helyzet aligha lehetne ingatagabb - hívta fel a figyelmet, és mielőbb átfogó nemzeti párbeszéd megindítására szólított fel Ukrajnában az egység újjáépítése érdekében.


Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet a tanácskozáson azt mondta, Oroszország a békéről beszél, de közben tovább tüzeli a háborúskodást. Moszkva ígéreteket tett, de mindig megszegte őket, és a minszki megállapodás ellenére támogatja a lázadókat Kelet-Ukrajnában - fogalmazott. Szerinte Oroszország mindent megtesz, hogy aláássa a békefolyamatot.

Az orosz nagykövet helyettese szerint a hazája elleni bírálatok közül sok a Nyugat propagandatrükkjein alapul, és óvott attól, hogy a BT ülései bohózattá váljanak, ez volt ugyanis a 26. alkalom, hogy a testület rendkívüli ülést tartott az ukrán helyzetről. Szerinte Kijevben "túlzott félelem uralkodik a lázadóktól". Mint mondta, Kijev sem tartja magát a minszki megállapodáshoz. "Az ukrán hatóságok nem törődnek Kelet-Ukrajnával. Hogyan is bízhatna valaki egy olyan kormányban, amely el akarja fojtani a kultúráját?" - vetette fel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?