Pénzbírságot kaphat a magyar nőkkel ordítozó szlovák hivatalnok

Szabálysértési eljárást kezdeményezett az ügyben illetékes pozsonyi járási hivatal a szlovák államfői iroda egyik alkalmazottja, Dárius Rusnák ellen, mert a férfi magyar beszédük miatt szidalmazott két fiatal nőt egy pozsonyi kávézóban néhány héttel korábban – írják az Új Szó honlapján.

A pozsonyi lap szerint az inzultusért 33-tól 250 euróig terjedő pénzbírságot kaphat az államfői iroda alkalmazottja, aki ellen ugyanezzel az üggyel összefüggésben garázdaság gyanúja miatt is vizsgálódik a rendőrség.

Az esetről május 21-én szintén az Új Szó számolt be. Dárius Rusnák láthatóan részeg volt, és a pozsonyi kávézóban azt kiabálta két magyarul beszélő nőnek, hogy szlovákul beszéljenek, mert irritálja a magyar szó.

Az egyik nő azt nyilatkozta: a szomszédos asztalnál ülő Dárius Rusnák angolul megkérdezte őket milyen nyelven beszélnek, majd miután közölték, hogy magyarul, akkor szlovákul kiabálni kezdett velük, hogy azonnal hagyják abba, mert őt ez irritálja.

Miután a kávézó két másik vendége megpróbálta lecsillapítani Rusnákot, összeverekedtek, a helyszínre a rendőrséget is kihívták. A hivatalos szervek - miután az érintettek közül senki nem kívánt feljelentést tenni - garázdaság illetve kisebbség elleni uszítás gyanújával indítottak vizsgálatot az ügyben.

Marad a garázdaság gyanúja

A garázdaság bűncselekményének gyanúja miatt folytatja a vizsgálatot a rendőrség, az uszítás ügyében viszont leállították azt. A rendőrség szerint nem bizonyosodott be ugyanis, hogy Rusnák gyűlöletkeltés szándékával szidalmazta volna a magyarul beszélő nőket, így tette kihágásnak minősül.

Az érintett nők korábban azt mondták a pozsonyi lapnak: nem azt akarják, hogy Rusnák ellen bűnvádi eljárás induljon, hanem hogy "valaki kimondja, így nem lehet viselkedni." Egyikük most azt nyilatkozta: azzal is elégedett lesz, ha az államfői iroda alkalmazottja pénzbírságot kap. Mivel Szlovákiában a szabálysértési eljárás folyamata, és az annak során hozott döntés titkos, az eljárás végeredménye valószínűleg nem válik ismertté.

Kimaradt?