Orbán megdicsérte a baloldal egyes politikusait

Csak a Fidesz. Ez a címe annak az Orbán Viktor miniszterelnökkel készített egész oldalas interjúnak, ami a Magyar Nemzet szombati számában olvasható.

Az Index által szemlézett interjúban a magyar kormányfő leszögezi, hogy a Fidesz ellenfele az MSZP és a Jobbik. A Jobbikról annyit mond a miniszterelnök, hogy „szép gesztus a nőnapi virágosztás, meg a megölelgetett kutyusok, valamint az is, hogy a legsötétebb történelmi korszakainkat felidéző retorikát egy időre abbahagyták”, de a Jobbikkal az az igazi probléma szerinte, hogy kilépne az Európai Unióból, ez pedig megengedhetetlen.

Orbán szerint az unió és Magyarország viszonya nem „szerelmi kérdés”, az EU-t használni kell, kilépni belőle viszont nagyon veszélyes lenne, mert „aki nem ül az asztalnál, az hamar felkerül az étlapra.”

Az unióhoz való viszony az egyik legnagyobb baj a baloldallal is. Orbán szerint a baloldal ugyan úgy tekint Brüsszelre, mint ahogy tekintett Moszkvára. Megjegyezte, hogy Mesterházy Attila politikájában látott ettől elmozdulást, és Hiller István kultúrpolitikájában is „jutott hely és szerep a nemzeti kultúrának." Ezeknek a kedvező jeleknek a széleskörű baloldali összefogás vetett véget, és mindettől függetlenül a miniszterelnök szerint a baloldal fő szenvedélye a gyűlölködés.

A Magyar Nemzet újságírója ekkor kérdezte meg aggódva, hogy: „Ha már szóba került a baloldal fő szenvedélye: érzi az ön felé áradó gyűlöletet?” A miniszterelnök szerint viszont ez a gyűlölet elenyésző ahhoz a bátorításhoz képest, amit a magyar emberek többségétől kap. Az interjúban szóba került, hogy a Fidesz nem készített választási programot, de Orbán elárult néhány részletet, hogy mit terveznek, ha sikerül az újrázás:

  • Az unióval a földtörvény és a rezsicsökkentés miatt folytatott vita májusban lendületet kap,
  • megmentik a devizahiteleseket és
  • létrehoznak egy nonprofit állami közműcéget, ami „alapvető rezsiellátásokat” nyújt majd az embereknek.

Orbán óvatosan fogalmazott a Fidesz kétharmados győzelmével kapcsolatban, szerinte egyszerű többséggel is el tudják végezni az összes teendőt, de kétharmaddal „mindez gyorsabban, gördülékenyebben és eredményesebben zajlana”.

Kimaradt?