Békemenet Budapesten: „Vezess, Viktorunk!”

Kifütyölték Victor Ponta nevét a Fidesz szombat délutáni nagygyűlésén. A román miniszterelnök neve a Traian Băsescu államfő leváltását célzó 2012-es népszavazás említése kapcsán hangzott el Joseph Daul, az Európai Néppárt elnökének beszédében.

Joseph Daul támogatásáról biztosította Orbán Viktor kormányfőt, a Fidesz-KDNP miniszterelnök-jelöltjét a kormánypártok szombati választási nagygyűlésén a Hősök terén.

A francia politikus szerint Orbán Viktor azon európai vezetők sorába tartozik, akik nemcsak megnyerni, hanem megtartani is képesek voltak a választók bizalmát, ami válság idején nem kis dolog. A Fidesz és Orbán Viktor azért őrizte meg a magyarok bizalmát, mert az igazságot mondták a magyaroknak, és mert helyes döntéseket hoztak, amelyeknek már látszanak az eredményei - mondta a jobbközép európai pártcsalád vezetője.

Az április 6-i parlamenti választáson lehetőségük lesz arra, hogy támogassák és megerősítsék a Fidesz-KDNP politikáját egy még erősebb Magyarországért - szólt az összegyűlt tömeghez Joseph Daul, kijelentve: Orbán Viktor az egyetlen, aki képes Magyarországot kormányozni és sikeressé tenni.

A szervezők szerint minden eddiginél többen vettek részt a békemenetben, amely Budapesten az Alkotmány utcából indult és a Hősök terére érkezett. A békemenet eleje megérkezett a budapesti Hősök terére, a tömeg a Fidesz szombat délutáni nagygyűléséhez csatlakozott.

A Hősök terén várakozók vastapssal fogadták a Kossuth térről átvonulókat - jelentette az MTI tudósítója. A békemenet élén a szervezők "Egy az ország - 2014. április 6-a" feliratú nemzetiszínű transzparenst vittek maguk előtt.

A szervezők azt közölték, hogy minden eddiginél többen vettek részt a békemeneten. Korábban az egyik szervező, Széles Gábor nagyvállalkozó elmondta, hogy miközben a legutolsó békemenetre csupán 200, a mostanira 400 busszal érkeztek vidékről az emberek, és úgy becsüli, hogy a mostani békemeneten résztvevők száma eléri majd az egymilliót. Amikor a Hősök terére ért a békemenet eleje, a vonulók vége az Oktogon környékén volt.

Útközben az Oktogonnál az LMP standokat állított fel, és az aktivisták zöldalmát osztogattak a menetelőknek, akik erre szórványos füttyel válaszoltak, atrocitás nem történt. A menet - Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítója, Széles Gábor nagyvállalkozó, Bencsik András, a Demokrata újság főszerkesztője és Fricz Tamás politológussal az élen - az „Egy az ország - 2014. április 6-a" feliratú nemzetiszínű transzparenst viszi maga előtt.

A résztvevők egy része kokárdát viselt, a legtöbben a tömegben településnevek táblái alatt vonultak és molinókat vittek magukkal, olyan feliratokkal, mint "Szilárd meggyőződésünk, hogy nemzetet építeni csak tiszta erkölccsel lehet", "Vezess Viktorunk, s veled indulunk, küzdelemre hív az élet, hadd kövessünk benne téged",  "Jó az irány kapitány!" Volt, aki "Amerika, Brüsszel, Páris liba-tolvajt fényez máris" feliratú transzparenst tartott. A vonulók feje fölött egy molinón az a felirat olvasható, hogy "Békemenet Magyarországért".

Orbán még négy évet kért

Az április 6-i parlamenti választáson még négy évet kérünk – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a Fidesz–KDNP a választási nagygyűlésén Budapesten, a Hősök terén. „Véget ért a kormányzásunk első négy éve. Úgy reméljük, az első négy éve ért véget” – fogalmazott a kormányfő az összegyűlt tömeg előtt. „Ez itt a megfelelő hely, alkalom, amikor egyenesen elmondhatom, hálás vagyok Önöknek. Alkalmat adtak arra, hogy négy évig miniszterelnökként szolgálhattam Önöket és a hazámat. Nincs ennél nagyobb megtiszteltetés, nagyobb küldetés” – fogalmazott a miniszterelnök.

A kormány átalakította, megújította, „áramvonalasította” Magyarországot, „egy lerobbant, döcögő, defektes járgányból üzembiztos, gyors, merész versenyautót építettünk” – jelentette ki Orbán, aki szerint az ország napról napra erősödik, „újra méltó régi nagy híréhez”, és nagyszerű jövő előtt áll.

A miniszterelnök szerint az elmúlt négy évben elvégeztek mindent, amit lehetett, néha úgy érezte, még annál is többet. Kiemelte, amikor majd megírják e négy év „példátlan történetét”, le fogják írni, hogy a magyarok a modern Európában 2010-ben páratlan egységet hoztak létre, bevezették a méltányos közteherviselést, és kiterjesztették azt a bankokra és a multikra is.

Az MSZP, az Együtt, a DK, a PM és a Liberálisok szombaton közös közleményben reagált a kormányfő által a kormánypárti rendezvényen elmondottakra. Közölték: Orbán Viktor tudja, hogy az ország többsége változást és kormányváltást akar, és tudja, hogy elveszítheti a választásokat. Úgy fogalmaztak: Orbán Viktor a "saját szélsőségeseit felhasználva mozgósított egy utolsó rohamra - az ország békéje ellen". Kifogásolták, hogy a Fidesz elnöke tisztességnek és dicsőségnek nevezte kormányzását, mert szerintük tisztességtelen és dicstelen kormányzást folytatott. Az öt párt közölte: az ország szörnyű négy év után van, ezért a jövő csak akkor lehet nagyszerű, ha alakításában Orbán Viktornak már nem jut szerep.

"Le fogják írni – folytatta –, hogy csodaszámba ment, amikor a csőd széléről visszarántották az országukat és négy év alatt szolidan növekvő gazdaságot faragtak belőle. Le fogják írni, hogy a magyarok lehetetlen dolgokra vállalkoztak, de végül sikeresen megküzdöttek a „pénzvilág Góliátjaival”, a birodalmi bürokraták hadseregével, és a dunai árhullámmal is" – sorolta, majd kitért arra, hogy a magyarok megvédték a munkahelyeiket és azok százezreit teremtették, és kiszabadították magukat „a Nemzetközi Valutaalap segítő öleléséből” is.

A kormányfő emlékeztetett: a magyarok farkasszemet nézve a fél világgal saját nemzeti alkotmányt alkottak, visszatértek a keresztény gyökereikhez és egyesítették a Kárpát-medencében feldarabolt és a világban szétszórt nemzetüket. – Megmutattuk, hogy lehet összefogással és nem csak erőszakkal, vérrel és fegyverrel történelmet írni – jelentette ki, majd hozzátette: most következhet „e nagyszerű történet” második fejezete.

Most azt kellene megmutatni, hogy „amit tettünk, nem egyszerű fellángolás volt”, hanem „romjainkból való feltámadás”. „Most kell és most lehet olyan Magyarországot teremtenünk, amelyik a gyerekeinket (…) különbbé teszi, mint amilyenek mi vagyunk. Aki végigcsinálta az elmúlt négy évet, az tudja, hogy a lehetetlen szót kihúzhatjuk a szótárunkból” – mondta Orbán.

 

 

Kimaradt?