Már az oroszok támadásától tartanak Ukrajnában

Vlagyimir Putyin egységei „bármelyik pillanatban” készek Ukrajna megtámadására – közölte vasárnap az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára. Andrij Parubij nyilatkozatát megelőzően Adrij Descsicja ukrán külügyminiszter arról beszélt: növekszik az Ukrajna és Oroszország közötti háború veszélye.

Aggódik a NATO is

Orosz csapatösszevonásoktól tart a NATO is. Moszkva számottevő katonai erőt állomásoztat Ukrajna keleti határa mentén – közölte Philip Breedlove tábornok, az atlanti szövetség európai erőinek és az Európában állomásozó amerikai erőknek a főparancsnoka, kifejezve aggodalmát, hogy ez fenyegetést jelenthet Moldova többségében oroszajkú, szeparatista Dnyeszter menti területére.

Breedlove szerint az oroszok váratlanul bejelentett hadgyakorlatokkal készíti fel erőit szomszédos államokba való esetleges gyors behatolásra, ahogy azt Ukrajna krími régiójában is tette. „Az ukrán határtól keletre most álló (orosz) erő igen-igen nagy, és nagyfokú készültségben van" – mondta Breedlove, amihez Nicolae Timofti moldovai államfő a maga részéről annyit tett hozzá, vannak információk a jelenlegi helyzet felforgatására irányuló konkrét törekvésekről.

Washington is orosz behatolástól

A Fehér Ház sem zárja ki annak lehetőségét, hogy Oroszország Kelet-Ukrajnába is behatoljon és ezt még amerikai katonai támogatás is aligha tudná megakadályozni. Tony Blinken amerikai helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó vélekedett így vasárnap, a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva. Blinken szerint Moszkva Kijev megfélemlítésére törekszik azzal, hogy több ezres csapatösszevonást hajtott végre az ukrán határon. "Lehetséges, hogy a behatolásra készülnek" - mondta. Az orosz védelmi miniszter a hét folyamán arról biztosította amerikai partnerét, hogy Oroszország nem készül ilyen lépésre.

Blinken szerint az Egyesült Államok mérlegeli az Ukrajnának nyújtandó katonai segítséget, ám úgy vélekedett, nem valószínű, hogy az módosítaná az orosz számításokat és elejét venné egy inváziónak. A helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó másrészt úgy ítélte meg, hogy működnek az Oroszország elszigetelését célzó gazdasági büntetőintézkedések.

Moszkva: nem kell háborútól tartani

Moszkva szerint azonban nem kell háborútól tartani. „Az orosz védelmi minisztérium eleget tesz minden nemzetközi egyezménynek, amely korlátozza a katonák létszámát az Ukrajnával határos területeken” – mondta Anatolij Antonov orosz védelmi miniszterhelyettes. Kijelentette, a külföldi missziók ellenőrző útjaikon, így az Ukrajnával határos régiókban is azt a következtetést vonták le: „az orosz fegyveres erők semmilyen be nem jelentett katonai tevékenységet nem folytatnak, amelyek fenyegetnék a szomszédos országok biztonságát".

Kapcsolódók

Kimaradt?