Krím orosz annektálását dicsőíti blogján egy csíki katolikus esperes

A rasszista megnyilvánulásairól és hajmeresztő összeesküvés-elméleteiről ismert Szaniszló Ferenc nézeteit terjeszti Darvas-Kozma József pápai káplán.

A csíkszeredai címzetes esperes plébános "Felnézhetünk az oroszokra" címmel vasárnap beidézte a blogjára, amit a magyarországi újságíró mondott a Krím-félsziget oroszok általi annektálásáról az Echo Tv-ben. E szerint az oroszok példát mutattak lépésükkel a nemzeti akaratból, elszántságból, összefogásból.

„A megvetett, lenézett oroszok nem várták ölbe tett karokkal, tátott szájjal a sült kappant Brüsszeltől, Hágától, Rómától, Strasbourgtól, Washingtontól, New Yorktól. És nem vártak kegyet Kijevtől. Az oroszok nem autonómia konferenciáztak, nem tusnádfürdőztek, nem nagyonüléseztek, nem kértek, nem követeltek, hanem egyszerűen éltek a nemzetek önrendelkezési jogával és vállalják a kockázatokat” – fogalmazott Szaniszló Ferenc.

Az újságíró szerint a határon túli magyarok „talán most először” felnézhetnek az oroszokra. „Irigylem az oroszságot, melynek urai ugyan nekünk annyi bajt okoztak az elmúlt több mint másfél évszázad alatt, de most megmutatták, hogyan viselkedik egy nagy nemzet, ha le akarja rázni a globális pénzügyi háttérhatalom igáját” – jelentette ki.

Tavaly Szaniszló Ferencet Táncsics-díjjal tüntették ki. Az elismerést utóbb Balog Zoltán miniszter visszavonta, arra hivatkozva, hogy nem volt tudomása az újságíró sajátos nézeteiről.

Kimaradt?