A Jobbik nem fogadja el a román állam döntését

A Jobbik nem fogadja el, hogy több tagját egy-egy évre kitiltották Romániából. Szávay István, a párt országgyűlési képviselője - akire ugyancsak vonatkozik a döntés - hétfő este az MTI-nek azt mondta: felháborítónak tartja a döntést és homályosnak az indoklást. Kiemelte: a Jobbik nem tett és nem mondott olyat, ami alapján ezt a döntést meg kellett volna hozni.

A politikus úgy véli: sokkal inkább román belpolitikai vonzatai vannak az ügynek, amit Victor Ponta kormányfő nyilatkozatára alapoz, miszerint Traian Băsescu államfő akarja lefölözni ennek politikai hasznát. Hozzátette: szerinte éppen ez a kulcskérdés, s a Jobbik ennek áldozata.

Szávay István szerint a lépés nemcsak a Jobbik ellen irányul, hanem az erdélyi magyarságot is meg akarják félemlíteni. Mint mondta, ezt nem hagyják, és Erdélyben is be fogják mutatni programjukat, amely semmi románellenes vagy a hatályos román törvényeket sértő dolgot nem tartalmaz.

A képviselő kijelentette: a leghatározottabban, legvilágosabban kiállnak az erdélyi magyar közösség érdekeiért, s a Fidesszel és Orbán Viktor miniszterelnökkel ellentétben természetesnek tartják, hogy részt vettek a marosvásárhelyi autonómiatüntetésen. Hozzátette: a jövő hétre is lenne meghirdetett rendezvénye Erdélyben, és meg is tartják, legfeljebb más megy majd helyette.

Ponta Băsescuval is egyeztetett

Victor Ponta miniszterelnök egy hétfő esti televíziós interjúban elmondta: a magyar állampolgárok kitiltásáról aznap Traian Băsescu államfővel is egyeztetett. Kifejtette: túlzás lett volna nagyszámú magyar állampolgár beutazását megtiltani, és óvakodtak egy aránytalan intézkedéstől, mert a feszültség növelése csak "a magyarországi szélsőséges politikusoknak" és a nagyobb nézettséget remélő tévéseknek használ. Másrészt azt sem tehették meg, hogy ne alkalmazzák a törvényt - mondta a román kormányfő.

„Az RMDSZ-nek ezek a helyzetek mindig rosszul jönnek” – jelentette ki a jobbikosok kiutasításáról az Erdélyi Riportnak Kiss Tamás. A kolozsvári szociológus elmondta, az RMDSZ-nek sohasem kedvez, amikor az ellenfeleit román politikai szereplők magyar szélsőségesség miatt támadják. „Az RMDSZ-nek továbbra is az a feladata, stratégiája, hogy az erdélyi magyar társadalomnak minél teljesebb vertikumát lefedje. A Jobbik támogatottsága elenyésző az erdélyi magyar közösségen belül, de ez nem azt jelenti, hogy az erdélyi magyar közösség tagjai lelkesen támogatnának olyan intézkedéseket, hogy valakiket magyar szélsőségesség miatt felelősségre vonnak. Ha az RMDSZ-nek ebben állást kell foglalni, abból csak rossz jöhet ki. Márpedig állást kell foglalnia, de csak rossz és még rosszabb variáns mellett tud dönteni” – jelentette ki. Mint ismert, Kelemen Hunor szövetségi elnök korábban a maszol.ro-nak azt nyilatkozta: a Jobbik erdélyi tevékenysége kárt okozhat az erdélyi magyarságnak.

Már a múlt hét a Jobbikról szólt

Mint ismert, a belügyminisztérium szóvivője hétfőn jelentette be, hogy egy évig nem léphet be Romániába a Jobbik két országgyűlési képviselője, Szávay István és Zagyva György Gyula, s ugyancsak egy évre kitiltották Tyirityán Zsoltot, a Betyársereg tagját és - a szintén jobbikos - Mikola Bélát, az Új Magyar Gárda tagját. Az érintetteket azzal gyanúsítják, hogy szélsőségesen nacionalista tevékenységet folytató szervezetek tagjai, amelyek Románia nemzetbiztonságát és közrendjét veszélyeztetik.

A belügyminisztérium már pénteken bejelentette: "szélsőséges tevékenységük" miatt megtiltották több magyar állampolgárnak, hogy Romániába utazzanak, de akkor nem nevezték meg az érintetteket. A román szervezett bűnözés- és terrorizmusellenes ügyészség (DIICOT) aznap azt közölte: az alkotmányos rend elleni cselekmények gyanújával indított büntetőjogi eljárást olyan személyek ellen, akik a Jobbikot népszerűsítették Romániában.

Előzőleg Traian Băsescu államfő a Jobbik vezetőinek és tagjainak kitiltását kérte Romániából, a március 10-i marosvásárhelyi autonómiatüntetésre hivatkozva. A román média a "magyarországi szélsőséges csoportok" randalírozására helyezte a hangsúlyt a Székely szabadság napjáról szóló tudósításokban.

Kapcsolódók

Kimaradt?