Jobbik: Băsescu fogatlan oroszlánként viselkedik

"Nem fog minket Traian Băsescu betiltani. Nem hinném, hogy egy európai uniós országból ki lehet utasítani egy másik tagállam országgyűlési képviselőit" – reagált a maszol.ro-nak a Jobbik nemzetpolitikai kabinetjének vezetője az államfő kedd esti kijelentésére, miszerint be kell tiltani a magyarországi párt tevékenységét Románia területén.

Szávay István képviselő szerint Traian Băsescu is nagyon jól tudja, hogy a Jobbiknak román állampolgárok is tagjai. "Nem fogja tudni őket kitiltani Romániából. Ez csak egy hangulatkeltés" – jelentette ki. Szerinte az államfő mandátuma utolsó hónapjaiban "fogatlan oroszlánként" ismét ki akarja játszani a nacionalista kártyát.

A politikus elmondta, szerda reggel a Maros megyei prefektus is elismerte egy nyilatkozatban, hogy hétfőn Marosvásárhelyen nem a Jobbik vagy a Magyar Gárda tagjai okoztak rendbontást. "Csakhogy a csendőr urak nem ismerték jól a jelképeket" – magyarázta. Hozzátette: már hozzá vannak szokva, hogy ha valami botrány van, azért a Jobbik a felelős.

Szávay kérdésünkre elmondta: Vona Gáborral, a Jobbik elnökével együtt nem magánszemélyként vettek részt a marosvásárhelyi tüntetésen. "Mi soha nem nyilatkoztuk azt, hogy magánszemélyként vagyunk ott, csak így jelent meg a sajtóban. Egy országgyűlési képviselő és egy magyarországi párt elnöke nem magánszemély" – fogalmazott.

"Sértő Izsák állásfoglalása"

A politikust emlékeztettük arra, hogy a marosvásárhelyi tüntetés főszervezője, Izsák Balázs korábban közleményben kérte fel a Jobbikot, hogy ne használja kampánycélokra a rendezvényt. Az SZNT elnökének állásfoglalását az váltotta ki, hogy a tüntetést megelőző napokban a magyarországi párt Székelyföldön szórólapokon mozgósított a demonstráción való részvételre.

Szávay István "sértőnek és méltatalannak" nevezte Izsák Balázs nyilvános elhatárolódását a Jobbiktól. "Az összes magyar párt mozgósított erre a rendezvényre, nagyon helyesen. Az EMNP teleplakátolta egész Erdélyt azzal, hogy autonómia a megoldás, menjünk Marosvásárhelyre! Nem értjük, miért gond, ha egy kiadványunkon keresztül mi is mozgósítunk" – jelentette ki.

A politikus szerint a marosvásárhelyi tüntetésen senki sem láthatott jobbikos zászlókat, jelvényeket a tömegben. "Izsák Balázs már a hétfői tüntetés elején előre azzal vádolt minket, hogy pártjelképeket is hozunk a rendezvényre. Szó nem volt erről. Felkértük a szimpatizánsaikat, hogy ne hozzanak jelképeket, nem is hoztak. A többi pártnak pedig ott voltak a jelképei a tömegben. Ezzel Izsák Balázsnak valahogy nem volt problémája" – mondta Szávay.

Az országgyűlési képviselő kijelentette: szerinte az SZNT elnöke "valakinek a sugallatára" foglalt állást a Jobbik ellen. Szávay azonban nem kívánta részletezni, hogy kiknek a sugallatára határolódott el a magyarországi párttól Izsák Balázs.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?