Kelemen Hunor: a Jobbik kárt okozhat az erdélyi magyarságnak

Nem tartja járhatónak Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes az államfőnek azt a javaslatát, hogy a parlament törvényben tiltsa be a Jobbik tevékenységét Románia területén. Az RMDSZ elnöke szerint e helyett a társadalomban kellene tudatosítani, hogy elfogadhatatlanok a 21. században a szélsőséges magyarországi pártéhoz hasonló politikai programok, üzenetek.

„A Jobbik kitiltása azért nem lehetséges, mert senkinek nincs a homlokára kiírva, hogy a párt tagja, amikor belép Romániába” – mondta a maszol.ro-nak Traian Băsescu felvetéséről Kelemen. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió egyik alapelve a személyek szabad mozgása, ezért nem lehet olyan törvényt alkotni egy EU-tagállamban, amellyel egy pártot kollektív módon kitiltanak az illető országból.

Victor Ponta miniszterelnök szerdai felvetését, miszerint ha a Jobbikot nem is, de egyes politikusait, például Vona Gábor elnököt ki lehet tiltani Romániából, Kelemen Hunor lehetséges megoldásnak tartja. A szövetségi elnök elmondta, egy-egy személy beutazását az adott uniós tagállam korlátozhatja, ha jelenléte például nemzetbiztonsági problémákat vet fel. Vona Gábor esetében a Legfelső Védelmi Tanács nemzetbiztonsági érveket sorakoztathat fel, és persona non gratának nyilvánítanathatja a politikust – tette hozzá.

Kelemen Hunor emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ-nek nincs intézményes kapcsolata egyetlen szélsőjobboldali párttal sem. „A Jobbik erdélyi tevékenysége kárt okozhat az erdélyi magyarságnak. Mindenféle szélsőséges politikai tevékenység csak kárt okoz a mindennapi életben, a jövőtervezésben, az etnikumközi kapcsolatok tekintetében. A Jobbik az erdélyi léthez soha nem tett hozzá, nincs mit hozzátennie” – szögezte le a szövetségi elnök.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?