Az alkotmányos rend elleni tettekkel gyanúsítják a Jobbik aktivistáit

Az alkotmányos rend elleni cselekmények gyanújával indított büntetőjogi eljárást a román szervezett bűnözés- és terrorizmusellenes ügyészség (DIICOT) olyan személyek ellen, akik a Jobbikot népszerűsítették Romániában - közölte pénteken a DIICOT.

"Alaposan gyanítható, hogy 2013-2014-ben a Jobbikot népszerűsítő több romániai rendezvényen revizionista, szeparatista, az alkotmányos rend elleni nyilatkozatok hangzottak el" - olvasható a DIICOT közleményében.

A vádhatóság a büntetőtörvénykönyv 397. cikkelyére hivatkozik, amely az alkotmányos rend megdöntésre irányuló, a nemzetbiztonságot veszélyeztető erőszakos cselekményekért tíztől húsz évig terjedő börtönbüntetést ír elő. Ugyanaz a cikkely az alkotmányos rend elleni fegyveres támadásért 15-től 25 évig terjedő szabadságvesztést irányoz elő.

Előzőleg a belügyminisztérium szóvivője bejelentette: "szélsőséges tevékenységük" miatt megtiltották több magyar állampolgárnak, hogy Romániába utazzanak. Neveket nem közölt, csak azt, hogy a kitiltott magyar állampolgárok a Jobbik, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Betyársereg és az Új Magyar Gárda számára szélsőséges tevékenységet fejtettek ki Romániában. Hozzátette: Vona Gábor, a Jobbik elnöke ellen büntetőjogi eljárás indult, de erről részletek nem közölt.

A Jobbik értetlenkedik

A Jobbik megdöbbenve értesült arról, hogy a párt politikusait kitiltották Romániából, mivel szerintük hasonló lépésre semmilyen okot nem adtak. Pál Gábor, az ellenzéki párt sajtófőnöke elmondta, értetlenül állnak a román fél lépése előtt, hiszen pártjuk tagjai nem tettek olyan lépést, vagy követtek el bármilyen bűncselekményt, ami hasonló reakciókat tenne szükségessé.

Hangsúlyozta, hogy Vona Gábor pártelnök március 15-i budapesti beszéde, valamint az általa Orbán Viktor kormányfőnél szorgalmazott miniszterelnök-jelölti vita létrejötte előtt nem kíván foglalkozni a kérdéssel.

    

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?