Megkezdődött a Kossuth téren a március 15-i ünnepség

A délelőtti órákban még kellemes tavaszias időjárás volt Budapesten, amikor a felújított Kossuth téren a március 15-i ünnepségsorozat kezdetét jelezve felvonták a nemzeti lobogót. A meteorológuson délutánra viharfigyelmeztetést adtak ki egész Magyarország területére, Erdélyben „más jellegű” zavaró tényezőkre számíthatunk.

Az állami programsorozat a megújult Kossuth téren zászlófelvonással és Kövér László köszöntőjével vette kezdetét reggel tíz órakor, majd ünnepi menet indul a Múzeumkertbe.

A Tisztelet a bátraknak! szlogennel meghirdetett állami ünnepségsorozat keretében a tízezernél kevesebb lakosú települések küldöttségét is megvendégeli a kormány a Múzeumkertben, ahol az állami ünnepségek történetében elsőként adja elő Tolcsvay László zeneszerző az általa negyvenegy éve megzenésített Petőfi-verset, a Nemzeti dalt.

A Múzeumkertből az ünnepi menet hagyományőrző lovasok részvételével vonul a budai Várba, ahol délelőtt tizenegy és délután hat óra között tartanak családi programokat. A több helyszínen zajló rendezvényeken a gyerekek ügyességi versenyeken, kézműves-foglalkozásokon vehetnek részt, és elkészíthetik saját kokárdájukat is. Az eseményeken népzenei programokkal, tánctanítással és bemutatókkal várják az érdeklődőket.

Viharfigyelmeztetést adtak ki szombatra. Riasztást adott ki szombatra a meteorológiai szolgálat Magyarország északi és keleti megyéire a viharos szél miatt. Sok megyében 90 kilométer per órás széllökések is várhatóak, és por-, vagy homokviharok is kialakulhatnak. Az OMSZ szerint délelőttől az északkeleti, északi megyékben megerősödhet a szél (55-70 km/h), majd a déli óráktól észak felől egy gyors mozgású hidegfront érkezik. Ennek hatására északról-dél felé haladva hirtelen többfelé viharossá (65-95 km/h) fokozódhat a szél. Estére átvonul a front, ezért a szél is veszít erejéből, a legerősebb széllökések ekkor már csak 60-65 kilométeres sebességűek lesznek. Budapest környékére és két további megyére vasárnap éjfélig tart a figyelmeztetés. A viharossá fokozódó szél helyenként por-, vagy homokvihart okozhat az OMSZ figyelmeztetése szerint. A többek között a rendőrséget, a meteorológiai szolgálatot, a mentőket és a katasztrófavédőket tömörítő operatív törzs összeült és megkezdte munkáját, ők felügyelik március 15-e programjait.

A zászlófelvonáson részt vett Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök, aki beszédet is mondott. Az ünnepi eseményen a közjogi méltóságokon kívül jelen volt a kormány több tagja, parlamenti pártok képviselői és a diplomáciai testület tagjai.

Az államfő és a házelnök az Országház főbejáratának lépcsőjén, a történelmi zászlók mellett tekintették meg Magyarország lobogójának felvonását és a katonai díszszázad menetét. A Himnuszt Szvorák Katalin népdalénekes énekelte. Az MTI tudósítója szerint az ünneplők bekapcsolódtak a Himnusz éneklésébe, annak elhangzása után "hajrá, magyarok!" kiáltások hangzottak el. A kokárdát viselő ünneplők nemzeti színű zászlókat lobogtattak. Volt, aki Felvidék feliratú, árpádsávos, vagy Polska feliratú lengyel zászlót, székelyzászlót, 1956-os lyukas nemzeti színű zászlót tartott.

Sok gyerek korabeli honvédegyenruhára emlékeztető öltözékben jelent meg, honvédcsákóval a fején. Feltűnt a tömegben egy narancssárga luftballon is, amelyre egy nagyméretű nemzeti színű kokárda volt ráfüggesztve, alatta egy alaptörvény feliratú tábla, amelyre készítője a köszönjük szót írta. Az ünnepség végén volt, aki elénekelte a székely himnuszt.

A zászlófelvonás után a Parlament előtti térről ünnepi menet indult a Magyar Nemzeti Múzeumhoz a Nemzeti Lovas Díszegység és katonazenekar felvezetésével. A múzeumnál beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök.

Semjén Zsolt lóháyton érkezett Kézdivásárhely főterére. Huszár hagyományőrzők élén, lóháton érkezett Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes szombaton Kézdivásárhely főterére, az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 166. évfordulóját ünneplő felső-háromszékiek közé. A magyar kormány tagja mellett Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke is lóháton vonult körbe a téren, ahol a magyar nemzeti ünnepen hatalmas tömeg, sok ezer ember követi figyelemmel a magyarországi és székelyföldi hagyományőrző lovas csapatok, valamint a környékbeli falvak szekeres felvonulását. Kézdivásárhely főterén a déli harangszó után kezdődött az ünnepi műsor.

Orbán: 1848-49 a bennünk rejlő képességek káprázatos megmutatkozása

A magyar nemzet rendkívüli teljesítmények lehetőségét hordozza magában, és 1848-49 sem volt más, mint a magyarokban rejlő képességek és tartalékok káprázatos megmutatkozása - fogalmazott Orbán Viktor magyar miniszterelnök szombaton, a március 15-i nemzeti ünnepen a Múzeumkertben tartott állami ünnepségen.

Szavai szerint a magyarok 1848-ban "beleszerelmesedtek" március 15-ébe, és "azóta sem akarnak kiszerelmesedni belőle".

A kormányfő kifejtette: minden évben azt szokták mondani, hogy ez a március 15. más, mint a korábbiak. Most is elmondjuk ezt, és milyen igazunk van, hiszen csak három hét, és itt van április 6., a sorsdöntő választás napja - fogalmazott Orbán Viktor.

Kapcsolódók

Kimaradt?