Nagyváradon tartja központi ünnepi rendezvényét az RMDSZ

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség ez évben is Erdély-szerte megemlékezik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseiről, közölte pénteken az RMDSZ sajtóirodája.

A magyar nemzeti ünnepen Kelemen Hunor szövetségi elnök Nagyváradon koszorút helyez el Rulikowski Kázmér síremlékénél, valamint Nicolae Bălcescu szoboránál, majd részt vesz a Várad-olaszi Református Templomban tartandő ökumenikus imán. Koszorúzás és ünnepi beszédek hangzanak el Szacsvay Imre szobránál, majd huszárok, cserkészek és fúvószenekar által vezetett zászlós, fáklyás felvonulást követően megkoszorúzzák Petőfi Sándor szobrát.

Gazdag kínálat Maros megyében

Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke a délelőtti órákban Kelementelkén ünnepel, ahol a reggeli istentisztelet és kulturális műsorok után, emléktábla avatáson vesz részt. Ezt követően a marosvásárhelyi Postarétre is kilátogat, ahol az idei megemlékezést huszárcsapatok felvonulása teszi majd még emlékezetesebbé. A Szövetség politikai alelnöke március 16-án a Maros megyei Havadon ünnepel. 

Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje március 15-én jelen lesz a marosvásárhelyi Bernády téren, a Bem- emlékplakett koszorúzásán, 14 órától pedig ünnepi beszédet mond a Postaréten az RMDSZ marosvásárhelyi és Maros megyei szervezete által rendezett megemlékezésen.

Ünnepi műsor Temesváron

Kovács Péter főtitkár Temesváron vesz részt a magyar nemzeti ünnep alkalmából szervezett ünnepségeken: jelen lesz az Eftimie Murgu szobor megkoszorúzásán, majd a szabadfalui Petőfi emlékműnél mond beszédet, ezt követően a temesvári Ifjúsági Házban rendezett ünnepi műsoron vesz részt.  

Hegedüs Csilla kulturális főtitkárhelyettes, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje szombaton a délelőtti órákban a Fehér megyei Magyarlapádon, délután, pedig Zilahon ünnepel az egybegyűltekkel.

Bodor László programokért és ifjúságért felelős főtitkárhelyettes Szeben megyében, Magyari Tivadar oktatási kérdésekért felelős főtitkárhelyettes Besztercén tiszteleg a márciusi ifjak emléke előtt.

Székely István társadalomszervezésért felelős főtitkárhelyettes, a Szövetség brassói rendezvényein, Ilyés Gyula önkormányzatokért felelős főtitkárhelyettes pedig az RMDSZ aradi megemlékezésein vesz részt.  

Megemlékezések Hargita megyében

Korodi Attila környezetvédelmi miniszter a Tusnádfürdőn, Csíkszeredában és a Nyergestetőn szervezett megemlékezéseken lesz jelen.  

Sógor Csaba európai parlamenti képviselő szombaton a Nyergestetőn szervezett ünnepségen vesz részt és mond beszédet, ezt követően a Szövetség csíkszeredai rendezvényein lesz jelen.

Antal Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje szombaton, Udvarhelyen és Székelykeresztúron ünnepel az egybegyűltekkel.

Hunyad megye is emlékezik

Winkler Gyula európai parlamenti képviselő Hunyad megyében ünnepel, délelőtt Piskiben és Déván vesz részt a megemlékező rendezvényeken, majd a délutáni órákban Petrozsényban, Lupényban és Vajdahunyadon helyezi el a kegyelet koszorúit. Másnap, március 16-án Szászváros és Petrilla meghívottja a képviselő.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?