Változatos ünnepi program lesz Marosvásárhelyen

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére gazdag programot kínálnak a különböző szervezetek, politikai és civil alakulatok Marosvásárhely magyarságának.

A tevékenységek már március 14-én, péntek délelőtt elkezdődnek. Az UNITARCOOP Alapítvány és az RMDSZ nőszervezete 10 órától délután négyig a várban, a történelmi múzeum kiállítótermében kokárdakészítésre várja a kicsiket és nagyokat. Ugyanott 11 órakor megnyitják a Katonák és kisasszonyok 1848-ban című rajzversenyre beküldött pályamunkák kiállítását, ahol a legjobbakat díjazzák is.

Március 15-én, szombaton reggel 9 órakor szavalóversennyel veszi kezdetét az ünnepi rendezvénysorozat. A Bernády Házban a helyi RMDSZ középiskolásoknak szervez szavalóversenyt Petőfi Sándor, Vörösmarty Mihály, Tompa Mihály, Madách Imre és Arany János verseiből.

Délelőtt 10 órakor a Deus Providebit Tanulmányi Házban megnyitja kapuit a Pilvax kávéház. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt szimbolikus kávéháza idén új programokkal jelentkezik. A hivatalos megnyitó után két érdekes kiállítás is nyílik: a Maros Művészegyüttestől kölcsönzött székelyruha kiállítás, amely a marosszéki települések különböző hagyományos viseleteit mutatja be.

A ruhakiállítás után pedig régi hagyományos falvédőkből nyílik tárlat. Madaras Sándor idegsebész több éve gyűjti a vicces és tanulságos feliratú falvédőket, több száz van már belőlük, ezek egy részét állítják ki a Pilvax falaira. A tárlatot a gyűjtemény tulajdonosa nyitja meg.

Újszerű vetélkedőre is sor kerül a nemzeti ünnep kapcsán, a diákok a 48-as forradalom szabadságharcosainak nyomdokaiba lépnek és szónokolni fognak megmérettetés szerűen. A Marosvásárhelyen egyedülálló szónokversenyt a 8-12. osztályosoknak hirdette meg az EMNT, a résztvevőknek március 15. szellemiségéről kell beszédet mondaniuk, amelyet értékelni fog a Spielmann Mihály vezette zsűri bizottság. A szónokok a megnyitó után kezdenek a megmérettetéshez.

Délelőtt 11 órától elindulnak a már hagyományossá vált gyermek- és családprogramok is. A Pilvaxban kokárdakészítésre tanítják a kicsiket és nagyokat egyaránt, '48-as tematikájú puzzle-t lehet kirakni, mézeskalácsot díszíteni, valamint forradalmi dalokat lehet tanulni a Népművészet mestere címet viselő, mezőkölpényi Szabó Teréztől. Az Állj be, Berci katonának! című rajzpályázat díjazása 12 órától kezdődik. 11 órától megnyílik a budapesti Magyar Emlékekért a Világban Egyesület Kossuth-emigráció emlékei a nagyvilágban című kiállítása is.


Az RMDSZ 12 órakor koszorúzási ünnepséget tart a Bem- emlékplakettnél a Bernády téren. A résztvevők Bem Józsefre emlékeznek, aki 1848 júliusában a Teleki Domokos házában szállt meg, majd innen indult Petőfi Sándor kíséretében a fehéregyházi csatába.

Az RMDSZ Maros megyei és marosvásárhelyi szervezetének központi rendezvénye a Postaréten 14 órakor kezdődik. A magyar szabadság napján szervezett ünnepségen teljes pompájukban vonulnak fel a Maros megyei hagyományőrző huszárok. Tizennégy Maros megyei kórus és dalárda együtt éneklésében szólalnak meg több száz torokból a jól ismert Kossuth nóták; a Szózat és nemzeti himnuszaink.

A rendezvényen felszólal Peti András alpolgármester, a marosvásárhelyi RMDSZ elnöke, Brassai Zsombor az RMDSZ Maros megyei elnöke, Vincze Lóránt európai parlamenti képviselőjelölt, Hidvéghi Balázs, magyarországi képviselő, a történelmi egyházak részéről Kecskés Csaba unitárius esperes és Dénes Előd református lelkipásztor.

A Petőfi-szobornál 16 órától kezdődik az ünnepség, amelynek keretében fellépnek Kilyén Ilka és Ritziu Ilka Krisztina színművészek, beszédet mond a Nemzeti Összetartozás Bizottságának alelnöke, Hidvéghi Balázs, valamint Portik Vilmos a Néppárt Maros megyei elnöke.

Az egésznapos tevékenységet két nagy népszerűségnek örvendő program zárja, a magyaros ruhabemutató és a bajuszverseny. 18 órától harmadjára kerül sor a Divat a magyar elnevezésű ruhabemutatóra. Ezúttal a Helvien legújabb kollekcióját ismerhetik meg az érdeklődők.

A divatbemutató után másodjára szerveznek szakáll- és bajuszversenyt a Pilvaxban. A jelentkezők három kategóriában nevezhetnek, bajusz, szakáll és álbajusz, álszakáll kategóriájában. A versenyzőket, és az érdeklődőket is a Deus Providebit Tanulmányi Házból lett Pilvax Kávéházba várják.

A magyar Polgári Párt központi ünnepségét az idén Sepsiszentgyörgyön tartja. Marosvásárhelyen a Teleki-háznál és a Postaréten szervezett megemlékezésen vesznek részt a párt képviselői.

Este hattól Könyv és gyertya címmel ünnepi gálára kerül sor a Kultúrpala nagytermében. A rendezvényen kitüntetik azokat a Maros megyei személyeket, akik kiemelkedő módon segítették a magyar közösséget. A kitüntetés 1990. február 10-én, a kisebbségi jogok védelméért meghirdetett könyves-gyertyás néma tüntetés emléke előtt tiszteleg.

A díjátadót követően a magyar szabadságharc ihlette költemények hangzanak el Györffy András,Kilyén Ilka, Sebestyén Aba marosvásárhelyi színművészek előadásában. A műsor keretében Buta Árpád Attila énekes is fellép. A gálát a nyárádszeredai Bekecs néptáncegyüttes fellépése zárja, akik a Duna televízió Fölszállott a páva tehetségkutató műsorába bejutottak az elődöntőbe. A belépés díjtalan.

Kimaradt?