A sajtó szabadságáról és szerepéről beszélgettek Marosvásárhelyen

Vincze Lóránt és Peti András RMDSZ-politikusokkal találkozott péntek délelőtt, március 15-t megelőzően a román, illetve a magyar sajtó. Az európai parlamenti választásokra készülő Vincze és Marosvásárhely alpolgármestere a Magyar Sajtó Napjának apropóján hívták össze az újságírókat, hogy a politikus – újságíró – közéleti szerepelő viszonyáról beszélgessenek.

Vincze Lóránt újságíróként kezdte pályafutását, majd 16 évnyi sajtómunka után került át a „másik oldalra”. Múltját nem tagadja meg, hangsúlyozta, nagyon jó élettapasztalat volt számára az újságírói pálya. Politikai programjáról elmondta, 2009-ben Brüsszelben a kisebbségvédelem területén kezdte meg tevékenységét Winkler Gyula képviselő mellett és vált szakértővé. Európai parlamenti képviselőként is ezt szeretné folytatni, ahogy a mezőgazdaság és vidékfejlesztés, valamint a turizmus is szerepel a tervei között, mint a magyar közösség megélhetési lehetőségeinek fejlesztése.

A Székely Szabadság Napján RMDSZ-politikusként, alpolgármesterként, magyarként, családfőként vett részt Peti András, aki azt is elmondta, hogy a megemlékezésről gyalogosan távozott, a járdán ment hazafele. Tudomása van arról, hogy egy marosvásárhelyi sportesemény az ország más-más településeiről érkezett résztvevői nem merték elhagyni a szállodát, mivel a román hírtelevíziók polgárháborús hangulatról számoltak be.

Használ-e az a közéletnek, ha élő egyenesben tudósít a média egy-egy közéleti eseményről, ha az onnan kiszivárogtatott híreket azonnal világgá kürtöli? – hangzott el az egyik kérdés a politikusok részéről, míg az újságírók a március 10-i rendezvény szervezésének kulisszatitkaira voltak kíváncsiak, ki kivel egyeztetett, próbáltak-e diplomatikusabbak lenni a városi elöljárók, rugalmasabban cselekedni a szervezők, mi várható jövőben a hasonló események engedélyeztetése körül, mit tesz a magyar alpolgármester, hogy jobb belátásra bírja a harmóniát hirdető, viszont a magyar rendezvényeket ellenző polgármestert?

Elhangzott az is, hogy a román politikusok többsége, szinte pártállástól függetlenül egyetért abban, hogy mindegy ki lesz Maros megye prefektusa, csak épp magyar nemzetiségű ne legyen. Corneliu Grosu jelenlegi kormányképviselő mandátumát április 6-ig hosszabbították meg. A helyébe kerülhető magyar politikusok közül Bárczi Győző, Frunda György és Karácsonyi-Erdei Etel neve merült fel többek közt. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?