Kaliforniában is utolérte a híre Varga Bélát, a Kuruc.info tulajdonosát

Kirúgta Varga Bélát az az amerikai dzsessz-zenekar, amelynek a zongoristája volt, miután kiderült számukra, hogy ő a Kuruc.info tulajdonosa - közölte a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) nevű zsidószervezet a honlapján.

A zenekar vezetője, Bruce Oliver azt mondta, sokként érte zenekarát a hír, hogy zongoristájuk a Kuruc.info tulajdonosa. A zenekar tagjai megbeszélték az ügyet, és úgy döntöttek, hogy megszüntettik Varga tagságát, sőt a kapcsolatot is megszakítják vele. "A helyzet nagyon kínos, de eddig csak mint zenészt ismertük Vargát" - fogalmazott Oliver.

Varga a kalifolniai Healdsburgben él, borászattal is foglalkozik. A rendszerváltás idején költözött az USA-ba. Dzsesszzongoristaként nagy sikereket ért el, de a mostani ügy törést okozhat a karrierjében. A TEV szerint Varga San Franciscóban polgári kört szervezett, és a nyíltan antifasiszta emberekkel szemben gyakran él a telefonos gyalázkodás eszközével. A Facebookon lelkesen osztja a Kuruc.info tartalmait. Tavaly novemberben a San Francisco Chronicle cikkezett róla, Varga nem állt szóba a cikk szerzőjével.

Az Egyesült Államok hatóságai arra hivatkozva hagyják működni a szélsőséges szájtot, hogy megszüntetése súlyosan megsértené a szólás- és véleményszabadság alapjogát. Csak abban az esetben lépnének fel ellene, ha a gyűlöletkeltés közvetlen és azonnal veszélyt jelentene valakire nézve.

Kapcsolódók

Kimaradt?