A „zsugori” Orbán jó üzletet kötött Putyinnal Paksról

A magyar miniszterelnök szerint Magyarország emberemlékezet óta nem kötött olyan kedvező pénzügyi egyezséget, mint a paksi erőmű bővítéséhez biztosítandó orosz államközi hitel. Orbán Viktor a szegedma.hu portálon pénteken megjelent interjúban arról is szólt, hogy a tisztelet hangján kell beszélni a külföldön dolgozó magyarokról, akik tavaly több mint 500 milliárd forintot küldtek haza.

A magyar kormányfő a szegedi lézerközpont csütörtöki ünnepélyes alapkőletétele alkalmából nyilatkozott a hírportálnak.

Az interjúban a paksi erőműbővítésről szólva megerősítette: az új blokkok megindításával 13 százalékkal csökkenhet majd az áram ára. "Zsugori alak vagyok, ha az ország pénzéről van szó: rossz üzleteket nem kötök" - válaszolta az atomerőmű-fejlesztéshez biztosítandó orosz hitellel kapcsolatos kérdésre Orbán Viktor, aki szerint emberemlékezet óta nem kötött Magyarország olyan kedvező pénzügyi egyezséget, mint ez a kölcsön. Jelezte egyúttal, hogy hamarosan benyújtják a parlamentnek a nukleáris energiával kapcsolatos beruházás pénzügyi finanszírozásáról szóló nemzetközi szerződést is. Úgy fogalmazott, azért tudnak együttműködni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, mert már első találkozásukkor megállapodtak, hogy pragmatikus alapokon közelítik meg a két ország kapcsolatát. "Nem a múltat akarjuk újravívni, nem a múltban akarunk igazságot tenni, hanem pragmatikusan keressük a kölcsönös előnyöket kínáló megoldásokat" - magyarázta.

A külföldön munkát vállaló magyarokról a miniszterelnök azt mondta: nem szabad csak negatívan viszonyulni ehhez a kérdéshez. Példaként említette, hogy a kálvinisták is először Hollandiában tanulták meg a könyvkiadást, ismerték meg az akkori világ legfejlettebb tudományos műhelyeit, majd Magyarországra "hazatérve felemelték saját nemzetüket". Arról sem szabad elfeledkezni - folytatta -, hogy kialakult egy európai életstílus, amely azt mutatja, hogy a mozgékony, tehetséges, kockázatvállalásra hajlandó fiatalok valóban mobilisak a kontinensen. "Nem tagadhatjuk persze, vannak, akiket a kényszer visz, mert itthon nem találnak állást, de rájuk is büszkének kell lenni, mert nem segélyért állnak sorba, hanem vállalnak egy komoly versenyt" - jelentette ki Orbán Viktor. Hangsúlyozta, ezért csak a tisztelet hangján szabad beszélni a külföldön dolgozó magyarokról, kutatókról, diákokról, egyszerű munkásokról, akik az elmúlt egy évben több mint 500 milliárd forintot küldtek haza szüleiknek, testvéreiknek, családjaiknak.
 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?