A holokauszt áldozataira emlékeztek hétfőn világszerte

Az Európai Bizottság arra kéri az uniós tagállamokat, hogy tegyék büntethetővé az emberiesség elleni bűnök tagadását - derül ki a brüsszeli testületnek a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából hétfőn közzétett közleményéből.

A bizottság emlékeztet: 2008-ban a tagállamok egyhangúan fogadták el azt a keret megállapodást, amelyben vállalták, hogy a törvény eszközével lépnek fel a rasszizmus és az idegengyűlölet ellen. A bizottság szerint ugyanakkor az EU 28 tagországa közül 19-ben a jog nem lép fel kellő szigorral az emberiesség elleni bűnök tagadása, relativizálása ellen.

Levelet írt a pápa

Ferenc pápa a nemzetközi holokauszt-emléknapon Abraham Skorka argentin rabbinak írt levelében elkötelezettséget szorgalmazott annak érdekében, hogy "az emberiség szégyenét képező borzalmak soha többé ne ismétlődjenek meg".

A Buenos Airesben működő Latin-Amerikai Rabbiképző Szeminárium rektorának címzett pápai levelet hétfőn este olvassák fel a nemzetközi holokauszt-emléknap alkalmából a római Zenepark auditóriumában rendezendő koncerten. A Vatikáni Rádió előzetes ismertetése szerint Ferenc pápa a spanyol nyelvű levélben a koncertre utalva megjegyezte: "a zene szavában él tovább a történelem könnyeinek csendes hangja, azon könnyeké, amelyek nyomot hagytak a népek lelkében és testében".

A holokauszt-emléknapi koncerten Olaszországban először csendül fel egyszerre 12 olyan hegedű és egy olyan cselló, melyek koncentrációs táborokba deportált különböző nemzetiségű zsidók tulajdonai voltak. A hangszereket Ammon Weinstein izraeli hangszerkészítő restaurálta. Hétfőn este fiatal olasz zenészek szólaltatják meg őket.

A mai napon, január 27-én, hatmillió zsidó mártírra, köztük másfélmillió gyermekre emlékezünk, akiket a holokauszt során gyilkoltak meg - írta Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete. Nemcsak azokra a magyar zsidókra emlékezünk, akiket a nácik és magyar kollaboránsaik öltek meg, hanem emlékezünk a tartós baráti kapcsolataikra, és békés együttélésükre is a nem-zsidó magyar honfitársaikkal.

Kétszer is meggyilkolták az áldozatokat

Ezen a napon kötelességünk emlékezni arra, hogy a Holokauszt nem csak úgy megtörtént; alaposan kitervelték, és szisztematikusan hajtották végre - írta a nagykövet. Emlékezünk a több millió nem zsidóra – lengyelekre, oroszokra, romákra, fogyatékkal élőkre, a politikai ellenzékre és a homoszexuálisokra –, akik a könyörtelen náci támadások áldozataivá váltak.

Emlékezünk a több ezer bátor Világ Igazára, közöttük több mint 820 magyarra, akik saját életüket kockáztatva zsidókat mentettek meg. Emlékezünk egy Izrael Állam hiányára azokban a háborús években – egy olyan Izraelre, amely ha létezett volna menedéket nyújtott volna, amikor szégyenletesen kevés állam fogadott be zsidó menekülteket.

Ezen a napon mindenkinek tudnia kell, hogy kétszer is meggyilkolták a Soá mintegy 6 millió áldozatát. Első alkalommal, amikor 70 évvel ezelőtt fizikai értelemben népirtás keretében gyilkolták meg őket, s most újra meggyilkolják őket, azzal, hogy eltorzítják, és kitörlik sorsuk emlékét.

Ezen a napon, a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján, mondjuk ki hangosan és tisztán érthetően: a holokauszttagadás különféle formái az antiszemitizmus megnyilvánulásai – szögezte le a nagykövet

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?