Újranyitották a Santiago de Chile-i magyar nagykövetséget

Szimbolikus, politikai jelentőségen túl gyakorlati haszna is van annak, hogy hétfőn újranyitották a Santiago de Chile-i magyar nagykövetséget, hiszen szükség van az állandó jelenlétre az oktatási, kulturális, tudományos, gazdasági, kereskedelmi és befektetési kapcsolatok erősítéséhez - mondta Martonyi János külügyminiszter kedden az MTI-nek.

A tárcavezető kiemelte: a Magyarország és Chile közötti kapcsolatok jók, mindkét ország stabil demokrácia, mindkettőben „meglehetősen jól működő" piacgazdaság van, és mindkét ország gazdasági-pénzügyi helyzete stabil. Emellett Magyarország és Chile is a világ legnyitottabb gazdaságú országai közé tartozik, és általában véve mindkét ország nyitott a világra - fogalmazott.

Hangsúlyozta: a magyar külpolitika és külgazdaság-politika egyik legfontosabb célja ez a nyitottság. „Chile is ezen az úton jár", az ország csaknem valamennyi fontos gazdasági szereplővel szabadkereskedelmi megállapodást kötött, ezért kereskedelemi szerkezete kiegyensúlyozott, az Egyesült Államok, az EU és az ázsiai országok egyaránt fontos partnerei - magyarázta.

Martonyi János rámutatott: Chile gazdasági mutatói „figyelemre méltóak", hiszen az országnak lényegében nincs adóssága, költségvetési hiánya, 4-5 százalék körüli a növekedés. Remélhetőleg a két ország közötti kereskedelemi forgalom a következő években megtöbbszöröződik, ezt is segítheti a külképviselet újranyitása - vélekedett.

Kitért arra is, hogy a két ország közötti kapcsolatokat, rokonszenvet erősíti, hogy Chile sok magyar menekültet fogadott be a történelem során, különösen 1956-ban, és Magyarországra is sok chilei menekült érkezett. Erős magyar közösség van Chilében, ők is fontos kapcsot jelentenek a két ország között - tette hozzá.

A külügyminiszter beszélt arról is, hogy tervezik egy olyan megállapodás megkötését, amely a két ország fiataljainak a másik országban munkavállalási célú ideiglenes tartózkodását tenné lehetővé. Mint mondta, a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében 15 chilei fiatalnak biztosítanak tanulási lehetőséget, és bátorítják a chilei diákokat, hogy jöjjenek Magyarországra tanulni.

Martonyi János emlékeztetett: háromnapos chilei látogatása alkalmával megbeszélést folytatott a dél-amerikai ország külügyminiszterével, a kétkamarás kongresszus vezetőivel: a szenátus vezetőjével és a képviselőház elnökével, továbbá a helyi magyar közösség képviselőivel.

Kimaradt?