Agyonlőtték az iráni ipari miniszterhelyettest

Ismeretlen támadó agyonlőtte vasárnap este Teheránban az iráni ipari miniszterhelyettest. Zafdar Rahmatábádival két lövés végzett, az egyik a fején érte, a másik a mellkasán, amikor beszállt az autójába a főváros keleti részén - adta hírül az IRNA iráni hírügynökség szemtanúkat idézve. A Reuters azt írta, a miniszterhelyettessel feltehetően együtt utazott gyilkosa, akiről úgy gondolják, közeli viszonyban lehetett Rahmatábádival, mivel harcnak, dulakodásnak nem volt nyoma.

Az utóbbi hetekben a korábbiaknál több támadást követtek el Iránban katonai, illetve tartományi közigazgatási tisztségviselők ellen - a múlt héten például terroristák agyonlőtték egy Afganisztánnal határos város ügyészét - de több éve nem volt arra példa, hogy megöltek volna magas rangú kormánytisztviselőt.

Szisztán-Beludzsisztán szóban forgó ügyészének gyilkosaiként egy szunnita szervezet jelentkezett, és közölték, hogy bosszúból ölték meg őt, amiért a tartományi hatóságok kivégeztek 16 bebörtönzöttet. Az igazságszolgáltatás arra reagálva végezte ki az illetőket, mert szunnita szélsőségesek megöltek 14 iráni határőrt. A Zafdar Rahmatábádi elleni támadást egyelőre semelyik csoport nem vállalta magára.

Kimaradt?