A Costa Concordia kiemelése 30 millió dollárba kerülne

A Dockwise Vanguard nevű narancssárga monstrumot szemelte ki a 2012 januárjában elsüllyedt Costa Concordia tulajdonosa, a Costa Crociere, hogy emelje ki a hajóroncsot, mielőtt az elszállítják és leselejtezik – írja a BBC. A szállítási művelet 30 millió dollárba fog kerülni, a tulajdonos szerint ez egy „biztonságos és gyors” módja lesz a roncs kiemelésének. Az, hogy végül hova szállítják el a hajó maradványait, egyelőre nem nyilvános.

A narancssárga óriáshajó egyébként 275 méter hosszú, a Concordia elszállításához részben át kell majd alakítani. A tulajdonos elmondása szerint ez lesz a valaha végrehajtott legnagyobb mentőakció, amit egy ilyen méretű hajón végeznek.

A 289 méter hosszú Costa Concordia oldalra dőlt roncsait tizenkilenc órás munka után szeptember közepén sikerült felállítani az olaszországi Giglio szigeténél. A 65 fokos szögben megdőlt hajó vízből kiemelkedő bal oldalára végig acélhuzalokat és láncokat erősítettek, melyekhez harminchat hidraulikus emelőtornyot építettek.

A hajó mozgatását szolgálta a Costa Concordia bal oldalára erősített tizenegy, vízzel teli óriástartály is, amelyek arra szolgáltak, hogy a súlyukkal megbillentsék a hajót. Az előmunkálatok során 4 ezer köbméter vizet és több mint 2 ezer köbméter üzemanyagot is kiszivattyúztak a hajótestből.

A műveletben ötszázan vettek részt, közöttük 120 búvár, 60 logisztikai-biztonsági szakember, 50 mérnök, sőt, 10 tengerbiológus is. A roncsok közül Zsolnay kerámiavázák és századfordulós budapesti kávéházi szervizek is előkerültek.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?