Tovább nehezítette a menedékkérést az amerikai kormány

Az amerikai kormány tovább nehezítette hétfőn a menedékkérést az Egyesült Államokba, bírálói szerint az emberiességi védelem rendszere halálos sebet kapott az országban.

Donald Trump kormánya már több szigorítást hajtott végre a menedékkérelmi rendszeren arra hivatkozva, hogy sokan visszaélnek vele, és nagyon sok a megalapozatlan kérelem.

A Mexikó felől érkező menedékkérőknek már most is Mexikóban kell várniuk arra, hogy meghallgassa őket egy amerikai bíróság, és megtagadják a menedéket mindenkitől a mexikói határon, aki úgy haladt át egy másik országon az Egyesült Államok felé, hogy ott nem kért menedékjogot.

A legújabb szigorítások között szerepel, hogy a bevándorlási ügyekben ítélkező bírók még jobban szűrjék a kérelmezőket, és hogy meghallgatás nélkül is elutasíthatnak kérelmeket.

Az új szabályok hétfői bejelentésüktől számítva 30 nap múltán lépnek életbe, addig lehet megtámadni őket bíróságon.

Az új szabályokat hevesen bírálta az AP hírügynökségnek nyilatkozva Ur Jaddou, a DHS Watch jogvédő szervezet igazgatója, az állampolgársági és bevándorlási szolgálatok volt tanácsosa, Stephen Yale-Loehr, a Cornell Jogi Egyetem bevándorlási joggal foglalkozó professzora és Greg Chen a bevándorlási jogászok szövetségének egyik igazgatója.

(Címlapfotó: Wikipedia)

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?