Terveiről beszélt a fiatal szaúdi nő, akit Kanada fogadott be

A szerencsések közé tartozik, de nem érzi biztonságban magát Rahaf Mohhamed Alqunun.

Kanadai első hivatalos sajtótájékoztatóján Rahaf Mohhamed Alqunun mindössze köszönteni tudta angolul az összegyűlt újságírókat, a továbbiakban arabul beszélt a helyzetéről. Prioritásai közé ugyanakkor az angol elsajátítása és a tanulás tartozik.

Ahogy az a Twitteren is közzétett szövegben olvasható, ő maga szerencsés, de sok nő eltűnt, miután szökni próbáltak Szaúd-Arábiából.

Beszélt arról is, hogy családja nem bánt vele tisztelettudóan, nem engedték, hogy önmaga legyen - ez pedig így van az országában szinte minden nővel, akinek nincsenek megértő szülei, hiszen egy férfi felügyelete alatt élnek, és mindenre külön engedélyt kell kérniük.

"Független akarok lenni, utazni akarok, saját döntéseimet meghozni a tanulást, a karriert illetően, vagy arról, hogy kivel és mikor házasodnék" - fogalmazott, hozzátéve, hogy most már meghozhatja ezeket a döntéseket.

Beszélt arról is, mostantól nem akar nyilatkozni a sajtónak, egy normális életet akar élni, ahogyan más fiatal nők is Kanadában.

A 18 éves nőről nemrég megírtuk: a 18 éves szaúdi nő megszökött családjától, majd egy bangkoki hotelszobában elbarikádozta magát és a Twitteren kérte az ENSZ segítségét, hogy egy biztonságos országba kerülhessen. Később védelem alá vették, Kanada pedig befogadta a nőt, aki elmondása szerint az életével fizethetett volna, amennyiben visszatér Szaúd-Arábiába, és korábban is bántalmazták.

Címlapi illusztrációnk forrása: AFP

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?