Két ország is befogadná a neten segítséget kérő szaúdi nőt

Rendeződni látszik a 18 éves szaúdi nő, Rahaf Mohhamed Alqunun ügye.

Mint arról korábban beszámoltunk, Rahaf Mohhamed Alqunun a családon belüli erőszaktól tartva a közösségi médián keresztül kért segítséget múlt hétfőn. A bangkoki reptér hotelében barikádozta el magát, tartva attól, hogy a thaiföldi hatóságok deportálják.

Kedden az ENSZ Menekültügyi Főbizottságának munkatársa, akiket a szaúdi fiatal nő az üzeneteiben korábban megszólított, bejutott a hotelszobába hozzá, és a hatóságokkal is egyeztettek.

Pénteken a sajtó megírta: Kanada és Ausztrália is tárgyal az ENSZ bizottságával, hogy befogadják a nőt, akinek menedékkérő státuszát szerdán fogadta el a világszervezet.

A Time azt is írja: a szaúdi nő országában sokan inspirációt leltek a történtekben: a közösségi médiában megjelent egy arab nyelvű hashtag, amely azt üzeni a hatóságoknak, hogy vonják vissza a felügyeleti vagy gyámsági rendszert, különben elmennek az országból.

Szaúd-Arábiában ugyan számos kérdésben enyhítettek a nők elnyomásán, többek között megengedték, hogy autót vezethessenek, a gyámsági rendszer továbbra is létezik. A rendszer kiskorúként kezeli őket, férfiak beleegyezése nélkül ugyanis nem utazhatnak, házasodhatnak és így tovább.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?