Először közvetített magyar misét a szlovák köztévé

Teljesen megteltek vasárnap a Szent András templom padsorai Révkomáromban, ahol Orosch János, a Nagyszombati Érseki Egyházmegye püspöke celebrált magyar nyelvű pünkösdi misét a felvidéki híveknek. A szertartást - amely több száz hívőt vonzott a felújítás alatt álló kéttornyú templomba - annak ünnepi mivoltán kívül az is különlegessé tette, hogy azt élő adásban közvetítette a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS), ami először fordult elő a szlovák televíziózás történetében.

Orosch János szentbeszédében a mindennapi apró ajándékok örömét emelte ki: Krisztus személyes ajándékként adta apostolainak a legnagyobb ajándékot, a Szentlelket, amelynek ereje segítette őket a még csak sarjadozó egyház kibontakoztatásában. Hangsúlyozta: ma is élnek közöttünk olyanok, akikben a Szentlélek munkálkodása egészen nyilvánvaló, ők azok, akik jó cselekedetek gyakorlásával elmélyítik a felebaráti szeretetet.

Az istentisztelet liturgikus zenéjét a révkomáromi Concordia vegyeskar szolgáltatta, amely a komáromi születésű zeneakadémiai tanár, Beliczay Gyula F-dúr miséjét adta elő, Stubendek István karnagy vezényletével. A csaknem kétórás ünnepi szertartás a Boldogasszony Anyánk egyházi ének és a magyar himnusz eléneklésével ért véget.

Orosch János a szentmisét követően adott nyilatkozatában elmondta: már kilenc évvel ezelőtt indítványozták, hogy a szlovák közmédia magyar nyelvű miséket is a műsorára tűzzön. Ez a közrádió magyar adásában (Pátria rádió) már rendszeressé vált, a közszolgálati televízió esetében pedig mostanra sikerült megvalósítani. Hozzátette: a mise közvetítésének időpontjaként azért pünkösd vasárnapjára esett a választás, mert a felvidéki magyar hívők számára ez egy különösen fontos ünnep.

A magyar nyelvű misét - a hatályos szlovák jogszabályok értelmében - feliratozva közvetítette a szlovák köztévé, az adásra nem az intézmény magyar nyelvű, hanem vallási műsorainak keretében került sor. Bernadeta Tokárova, a szlovák közmédia vallási műsorainak főszerkesztője közölte: a mise élő közvetítése természetes igényeket kiszolgáló lépés, és ha arra a nézettség alapján is igény mutatkozik, a jövőben további ilyen közvetítések lesznek.

A Szent András-templom a Felvidék legnagyobb egyházi épületei közé tartozik. Az épületet annak mai formájában jezsuiták építették a 17. században, később a bencések temploma lett. A templom a városban 1848-ban pusztított nagy tűzvészben leégett, a felújított templomot 1860-ban Scitovszky János bíboros hercegprímás, esztergomi érsek szentelte újra.

Kimaradt?