HIVATALOS: Vészhelyzetet rendelt el a magyar kormány

Rendkívüli veszélyhelyzet elrendeléséről döntött szerdai ülésén a magyar kormány. Ezt az operatív törzs sajtótájékoztatóján jelentette be Gulyás Gergely, a magyar miniszterelnökséget vezető miniszter.

A rendszerváltás óta eltelt harminc év történetében példátlanok azok a rendelkezések, amelyeket a magyar kormány rendelt el - fogalmazott szerda délutáni sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely, a magyar miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az Orbán-kormány a következő órákban és napokban kormányrendeletek sorát fogja kiadni. Ezek a következő intézkedéseket emelik jogerőre:

  • - beutazási tilalom lesz Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból, kivéve, ha magyar állampolgárokról van szó, nekik otthoni karantént rendelnek el;
  • - a szlovén, osztrák határokon is szigorítások lesznek; repülőket, vonatok és buszok járatokat leállítják szerda éjféltől; de például a horvát határ is szigorúbb lesz;
  • - szankciókkal sújtják a valótlan nyilatkozatokat tevők, és azokat is, akik megszegik a karantént;
  • - egyetemi oktatás csak távoktatásként történhet; csütörtöktől, legkésőbb hétfőtől zárják be az egyetemeket;
  • - 100 főnél nagyobb beltéri, 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket betiltják; ez munkahelyekre és bevásárlóközpontokra nem vonatkozik, de mozira és színházakra igen, nem számít, hány néző van.
  • - felfüggesztik a Határtalanul programot;
  • - megtiltják az iskoláknak a külföldi kirándulásokat.

Gulyás szerint a betegség gyerekeknél nem jellemző, így nem indokolt az iskolák bezárása. Mint fogalmazott, az Európai Unió 28 tagállamából 15 ország döntött az iskolák teljes vagy részleges bezárásáról. A miniszter szerint Magyaországon egyelőre erre nincs ok. Amint gyerekeket is fog érinteni a vírus, újabb intézkedésekről dönthetnek.

Az intézkedések visszavonásig érvényesek. Ez a helyzet hetekig, hónapokig eltarthat, lesznek gazdasági károk, de első az emberek egészsége Gulyás szerint. „A római jog óta a kárviselés is közös”, mondta a bezárásokról és gazdasági károkról Gulyás.

Kapcsolódók

Kimaradt?