Újabb csapást kapott a lángokban álló Ausztrália

Erős hőhullám vonult végig a hétvégén Ausztrália keleti területein, ahol eddig már jóval több mint 5 millió hektár égett le az ősz óta terjedő bozóttüzekben. Sydney közelében melegrekordot mértek, a füst miatt pedig már a 2000 kilométerre lévő Új-Zélandon is olyan, mintha "sárga fátyol" borult volna a házakra.

Sydneyben a hőmérséklet 48 Celsius-fok körül alakult, és például szombaton este nyolc órára is csak 38 fokra hűlt le a levegő. A Sydney egyik elővárosának tekinthető Penrith-ben szombaton 48,9 Celsius-fokot mértek, amivel ezen a napon ez a terület volt a Föld legmelegebb pontja.

A jelentések szerint a forróság mellett egyes területeken 80 kilométer/órás szél is volt, ami az eddigieknél is gyorsabbá tette a lángok terjedését. A tűz miatt Victoria és Új-Dél-Wales államban szükségállapotot rendeltek el. Scott Morrison kormányfő 3000 tartalékos mozgósítását jelentette be. Ilyen lépésre most először került sor az ország történetében.

Eközben a hatóságok arra figyelmeztettek, hogy Ausztrália legnépesebb - 8 milliós lélekszámú - Új-Dél-Walesben államában és legnagyobb városában, Sydneyben áramszünetek várhatók, miután a tűzben két transzformátorállomás is leégett. Twitter-üzenetében az állam energiaügyi minisztere felszólította a lakosságot, hogy csökkentse az áramfogyasztást. Csak ebben az államban mintegy 150 helyen ég a bozót. Victoriában több mint 50 helyszínen lángol a növényzet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?