Vége a kéthónapos koreai hadgyakorlatnak

Befejeződött kedden az Egyesült Államok és Dél-Korea csaknem két hónapos közös hadgyakorlata, így van esély arra, hogy enyhül a feszültség a Koreai-félszigeten. A Sasfiók fedőnevű gyakorlaton a teljes dél-koreai hadsereg, illetve a Dél-Koreában állomásozó 28 ezer 500 amerikai katona egyharmada vett részt.

A szöuli védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy noha a gyakorlatnak vége, mindkét résztvevő ország éberen figyeli, hogy Észak-Korea elkövet-e valamilyen provokációt, például elindít-e rakétát. Szöuli elemzők szerint ugyanakkor az új helyzetben már kisebb az esélye egy nem várt konfrontációnak.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea minden évben megrendezi közös hadgyakorlatát. A két Korea egyesítésének ügyeivel foglalkozó szöuli minisztérium egyik volt vezetője, Ri Dzse Dzsung azonban úgy vélte, a hadgyakorlat az idén sokkal agresszívabb volt, ami Észak-Koreát is agresszívabbá tette.

Barack Obama amerikai elnök május 7-én Washingtonban találkozik a déli elnökaszonnyal, Pak Gun Hjével. Az elmúlt hetekben már a párbeszéd felújításának lehetősége is középpontba került a két Korea között, habár a fenyegetések sem maradtak el. Észak-Korea hét6főn például azzal fenyegetőzött, hogy döntő lépésre szánja el magát a lezárt keszongi ipari park ügyében, ha Dél-Korea valóban kivonja utolsó ötven dolgozóját is a komplexumból. Észak-Korea április 3-án vonta blokád alá az ipari parkot.

Észak és Dél-Korea viszonya azután vált ismét feszültté, hogy a déliek március elején közös hadgyakorlatba kezdtek az Egyesült Államokkal. Phenjan nukleáris csapással fenyegette meg déli szomszédját. Szigorú ENSZ-szankciók vannak életben az országgal szemben és Japán és az USA is  komolyan veszi   a fenyegetéseket.

Kapcsolódók

Kimaradt?