Észak-Korea „ragaszkodik" az déliek utolsó 50 kenszongi dolgozójához

Észak-Korea azzal fenyegetőzött, hogy döntő lépésre szánja el magát az ideiglenesen leállított keszongi ipari parkkal kapcsolatban, ha Dél-Korea az utolsó 50 dolgozóját is kivonja onnan. A homályos figyelmeztetés válaszként érkezett arra, hogy a dél-koreai országegyesítési minisztérium bejelentette, visszahívják utolsó 50 dolgozójukat is Keszongból, miután szombaton 126-an már hazatértek. Szöul azután szánta el magát a teljes kivonulásra, hogy Phenjan egyértelműen elvetette párbeszédre tett javaslatait.

Az országot vezető Koreai Munkapárt központi lapja, a Rodong Szinmun egy Szöulban szemlézett cikkében azt írta, hogy a szöuli döntés meggondolatlan és megvetésre méltó lépés. „Ezek az intézkedések fokozták a komplexum teljes bezárásának kockázatát, és Dél-Korea sohasem moshatja majd le magáról a felelősséget, ha ez bekövetkezik" - áll az állampárt lapjában.

Észak-Korea április 3-án, a dél-koreai politikai vezetés és a szöuli lapok provokációira hivatkozva, blokád alá vonta a közösen, de északi területen működtetett keszongi ipari övezetet és megtiltotta a dél-koreaiak belépését a komplexum területére. Pár nap múlva pedig Phenjan felfüggesztett minden gyártási tevékenységet, és kivonta az ott dolgozó több mint 53 ezer munkását. Ugyanakkor azt megengedték, hogy déli munkások bent maradjanak.

„Bár az észak-déli viszonyban hadiállapot uralkodik – hangoztatja a phenjani lap –, megértve a(z ottani) vállalatok helyzetét, mi nem utasítottuk őket távozásra vagy arra, hogy tegyenek lépéseket működésük leállítására." A Rodong Szinmun hozzáfűzi még, hogy az egyetlen ok, amiért a helyzet nem romlott tovább, az egyelőre a Phenjan által gyakorolt önmérséklet.

A pártlap végül úgy értékeli a helyzetet, hogy amennyiben Keszongot kénytelenek lesznek bezárni, úgy a jelenlegi (dél-koreai) kormányzatot még az előző, Ri Mjong Bak vezette kormánynál is ellenségesebbnek fogják tekinteni.

Észak és Dél-Korea viszonya azután vált ismét feszültté, hogy Phenjan nukleáris csapással fenyegette meg   déli szomszédját. Észak-Koreának  jelentős hadereje   van és több nukleáris tesztet is végrehajtott az utóbbi években. Szigorú ENSZ-szankciók vannak életben az országgal szemben és Japán és az USA is  komolyan veszi   a fenyegetéseket.

Kimaradt?