A belgiumi német közösség kormányfője a polgári kezdeményezés új tagja

Brüsszelben találkoztak a kisebbségi európai polgári kezdeményezés alapítói a belgiumi német közösség miniszterelnökével hétfőn. A találkozón Karl-Heinz Lambertz bejelentette, hogy elfogadja a felkérést, és a héttagú kezdeményező bizottság egyik tagja lesz – tájékoztatott kedden Borbély László RMDSZ-alelnök sajtóirodája.

A német közösség miniszterelnöke szerint a kezdeményezés óriási esélyt jelent a kisebbségek számára, hogy felvetéseikre európai választ kapjanak. A hetvenezer fős belgiumi német ajkú közösség széleskörű autonómiája modellértékű az Európai Unióban. A közösség több évtizeden át tartó erőfeszítések nyomán, a belga szövetségi állam kialakulásának különböző szakaszaiban erősödött meg. A közösség teljes autonómiával rendelkezik, saját törvényhozása és kormánya van, amely a német autonóm terület ügyeit igazgatja.

A megbeszélésen Hans Heinrich Hansen, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának - FUEN elnöke közölte, a kezdeményező bizottság már szinte teljes, fontos személyiségek és egyre több kisebbségi közösség csatlakozik a romániai magyar érdekképviselet, az RMDSZ által kezdeményezett európai szolidaritáshoz.

Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke méltatta a belgiumi német közösség erejét, hiszen a szövetségi kormánynak minden fontos döntés meghozatalakor meg kell kapnia a német közösség beleegyezését is. Ez a kisebbségi kérdés kezelésének európai modellje, ahol a döntések tárgyalások után, konszenzussal születnek. Azt szeretnénk, ha az Európai Unió azon túl, hogy kulturális és nyelvi sokszínűségről beszél, felismerné, hogy a kisebbségi közösségek védelmében intézkedéseket kell foganatosítani, ami tovább már nem halasztható - fogalmazott az RMDSZ politikai alelnöke.

Vincze Loránt, az RMDSZ nemzetközi titkára utalt a kisebbségi polgári kezdeményezés bejegyzését követő időszak kihívásaira. A kisebbségi kezdeményezés mozgatórugója a szolidaritás, az egy éves aláírásgyűjtési kampány során a kisebb, közepes és nagyobb európai kisebbségi közösségek egymás hangját felerősítve gyakorolnak majd nyomást az Európai Unióra kedvező intézkedések meghozatala céljából - fogalmazott az RMDSZ nemzetközi titkára.

Jan Diedrichsen, a FUEN igazgatója elmondta, hamarosan véget érhet a kisebbségi polgári kezdeményezés előkészítő szakasza, hiszen a héttagú kezdeményező bizottság névsora és a javasolt kezdeményezés szövege napokon belül véglegessé válik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?