Levelet írt a halálra vert erdélyi magyar férfi testvére

Olvasói levelet írt a Népszabadságnak az izsáki rendőrőrsön vallatás közben meghalt Bara József testvére még április 8-án. A levelet a lap csütörtöki számában közölte. A testvér 20 éve főként rendőrök mellett dolgozik román-magyar tolmácsként.

"Nem általánosíthatok és ítélhetek el minden rendőrt, még ha most a testvéremről van is szó" – írja Enikő, aki saját bevallása szerint mindig arra volt büszke, hogy a jó oldalon áll, de most fel kell tennie a kérdést: melyik is a jó oldal.

Bara József testvére reméli, hogy a maximális büntetést kapják a testvérét vallatás közben agyonverő rendőrök tetteikért, amit "hivatalos formában, az egyenruhájukban tettek, amelyre felesküdtek". "Vajon belegondoltak ezek a férfiak, akik egy hátrabilncselt kezű embert vertek, hogy ha az ő családjukkal történt volna mindez, akkor ők mit tennének?" – teszi fel a kérdést felidézve, hogy az egyik rendőr védője szerint azt mondta: "ha újrakezdhetném, ugyanígy járnék el".

A testvér felteszi a kérdést: ha Bara József tényleg a rendőrökre támadt és ők tényleg nem bírtak el egy hátrabilincselt kezű emberrel, akkor miért nem jelezték azonnal a problémát a feletteseiknek.

"Jó lenne, ha a kapitány úr az igazság mellé állna és nem a gyilkosokat védené, neki a testületet kellene védenie, az igazságot, és azokat, akik az egyenruhát méltón viselhetik" – írja Enikő, aki mindemellett szeretne kiállni azokért a rendőrökért, akikkel évtizedek óta együtt dolgozik tolmácsként és akik "lehet, hogy néha fölemelik a hangjukat, de a kezét még soha nem emelte fel egyikük sem".

"Az életben ugyanúgy, mint a jelen helyzetben, vannak különbségek ember és ember között, itt is ez állt fenn. Minket sokszor lerománcigányoztak. Pedig se románok, se cigányok nem vagyunk. De ha azok lennénk, akkor sincs joga senkinek elvenni egy másik ember életét" – írja a levélben.

Kapcsolódók

Kimaradt?