A korrupt politikusokat még az ág is húzza: Dragneát és családját nem engedik be Amerikába

Kitiltották az Amerikai Egyesült Államokból a korrupciós bűncselekmények miatt elítélt, jelenleg börtönbüntetését töltő Liviu Dragneát, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) és a képviselőház volt elnökét, valamint gyerekeit, Valentin Ștefant és Maria Alexandrát.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter nyilvánosan persona non gratának, vagyis nem kívánatos személynek nyilvánította Dragneát és családtagjait, mivel a PSD-s politikus „súlyos korrupciós ügyekben érintett”. A USA törvényei szerint, ha a külügynek „hiteles információi” vannak arról, hogy valamelyik oszág kormányának bármely hivatalossága vesztegetési ügybe keveredett, meg kell tiltani az illető személy és családtagjai belépését kitiltható az államok területére.

Wahsington közlése szerint a csütörtöki döntés „erős jelzés, hogy az Egyesült Államok elkötelezett a korrupció elleni harcban és támogatja a romániai jogállamiságot”. A belépési tilalom meghatározatlan időre szól.

Livi Dragnea jelenleg a rahovai börtönben tölti három és fél éves büntetését, amelyre jogerősen ítélte a legfelsőbb bíróság – helyben hagyva az elsőfokú ítéletet – május 27-én, az európai parlamenti választások után egy nappal. A volt PSD-elnököt 2016-ban választási csalásért felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, így az idei újabb elmarasztaló döntés után tényleg a rácsok mögé kellett vonulnia.

A román sajtó szerint Dragnea lánya évek óta Los Angelesben él, diákvízummal tartózkodik a tengerentúlon, de hazatért, hogy meglátogathassa az apját a börtönben. A döntés szerint ő sem térhet vissza Amerikába.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?