A legfelsőbb bíróság helyben hagyta az elsőfokú ítéletet: börtönbüntetést kapott Liviu Dragnea (percről percre)

Jogerősen 3 év és hat hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte hétfőn a legfelsőbb bíróság Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnököt a fiktív alkalmazások ügyében. A képviselőház elnökét börtönbe szállították.

22:02

Bukarestben ünneplik Dragnea bebörtönzését és a kormány lemondását követelik

A bukaresti Victoriei téren kormányellenes tüntetők százai gyűltek össze, Liviu Dragnea PSD-s pártelnök bebörtönzését és a kormány távozását követelve.

20:46

Mikor szabadulhat Dragnea?

A hírtelevíziókban megszólaló jogi szakértők szerint a többéves pereskedés után hivatali visszaélésre történő felbujtásért halmazati büntetésként három és fél év letöltendő szabadságvesztésre ítélt Dragnea jó magaviselet esetén, az ítélet harmadolásával két év és négy hónap múlva feltételesen szabadlábra helyezhető. (Maszol)

19:35

A PSD nem kommentálja a bírósági ítéletet, és kiáll Dragnea mellett

Liviu Dragnea pártelnök elítélése „nehéz pillanat” a Szociáldemokrata Párt (PSD) számára – jelentette ki hétfőn Viorica Dăncilă miniszterelnök, a PSD ügyvezető elnöke a párt válságtanácskozása után.

A miniszterelnök leszögezte, hogy nem kommentálják a jogerős bírósági ítéletet, de kiállnak elnökük mellett.

Kijelentette: nem mond le a miniszterelnöki tisztségről, de áll elébe egy bizalmatlansági indítványnak.

18:20

A rahovai börtönbe szállították Dragneát

Ezekben a percekben érkezett meg a rendőrség fekete Dusterje a rahovai börtönbe, ahová Liviu Dragneát szállították. A kapuk bezárása után szállt ki az autóból, amikor a kamerák már nem filmezhették.

18:09

Beült a rendőrség autójába Dragnea

Az újságírók figyelmének elterelése céljából két autó is elhagyta annak a háznak a mélygarázsát, amelyben Dragnea lakik. Az újságírók egy része ezek nyomába eredt. Közben a rendőrök megjelentek a PSD-elnök lakásán, hogy előállítsák. Percekkel ezelőtt egy felvételt tettek közzé, amelyen Liviu Dragnea a rendőrség egyik Daci Duster típusú autójában ül.

17:55

Korodi: nyitott a képviselőház új elnökének megválasztása

A parlament alsóháza új elnököt fog választani, miután a tisztséget betöltő Liviu Dragneát jogerősen letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője elmondta, hogy teljesen nyitott a verseny: „Nem döntöttünk ebben a kérdésben, a frakció tagjai csak kedden fognak találkozni és egyeztetni, így az is elképzelhető, hogy az RMDSZ-nek saját jelöltje lesz az elnöki tisztségre. De az is megtörténhet, hogy az ellenzéki PNL vagy az USR adja majd a képviselőház következő elnökét” – mondta. Korodi nem kommentálta Liviu Dragnea elítélését. (Mediafax)

17:45

Elképzelhető, hogy félrevezették az újságírókat: nem Dragnea ül az autóban?

Felmerült a gyanú, hogy nem Liviu Dragnea ül a lesötétített ablakú Skoda Superb gépkocsiban, amely Liviu Dragnea házától hajtott el. A nyomába eredő újságíróknak feltűnt ugyanis, hogy legalább 40 perce céltalanul köröz Bukarest utcáin az autó, amelynek utasát nem lehet látni, eközben a PSD-elnök lakcímén megjelentek a rendőrök, hogy előállítsák.

17:23

A bukaresti 2. kerületi rendőrkapitányságra várják a PSD-elnököt

Sajtóhírek szerint az elítélt PSD-elnök, Liviu Dragnea a bukaresti 2. kerületi rendőrkapitányságon jelentkezik három és féléves börtönbüntetése letöltésének megkezdésére. Először a rahovai börtönbe szállítják, ahol három hétig megfigyelés alatt lesz, különböző vizsgálatokat végeznek el, és megállapítják, hogy alkalmas-e a munkavégzésre a fogva tartás ideje alatt, vagy sem. (Digi 24)

17:19

Lesötétített ablakú autóval távozott Dragnea

Ezekben a percekben hagyta el Liviu Dragnea az otthonát, egy lesötétített ablakú gépkocsival, amelyet a sofőrje vezetett. Hogy nehezebb legyen belátni, az anyósülés mögé is egy fehér köpeny vagy ponyvát akasztottak. A helyszínen lévő újságírók azt állítják, ez Dragnea személyes gépkocsija. Az összesereglett kíváncsiskodók hangosan elégedetlenkedtek, és „börtönbe!” kiáltással kísértek ki az autót. (Maszol)

16:59

Dăncilă az ügyvivő PSD-elnök

Az ügyvezető elnök, Viorica Dăncilă kormányfő veszi át ügyvivő jelleggel a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöki tisztségét – jelentette ki hétfőn Daniel Florea, a párt bukaresti 5. kerületi szervezetének elnöke. Florea szerint új elnököt a kongresszus választhat, annak összehívásáig az ügyvezető elnök ügyvivő jelleggel betölti a pártelnöki tisztséget is. Az ügyben a párt végrehajtó bizottsága hoz döntést. Florea úgy vélte, hogy egyénenként „mindenki felel tetteiért”, pártként pedig a PSD vasárnap „egy nagyon kemény leckét” kapott a választóktól. (Agerpres)

16:52

Ponta: jó, hogy az ítélet a választás után született

Örül, hogy a Liviu Dregnea elleni ítélet a hétvégi európai parlamenti választás után született – jelentette ki hétfőn Victor Ponta, a Pro Románia Párt elnöke.

„Nem örvendek senki bajának, és nem kommentálom a büntetőjogi ítéleteket. Örülök viszont, hogy az ítélet a tegnapi szavazás után született, ami megmutatta, hogy a románok mit gondolnak Liviu Dragneáról. Sajnálom, hogy ez az ember, akit elvakított a gőg és a gonoszság, maga után rántotta a szakadékba Romániát, a kormányt, a parlamentet, egy pártot és milliónyi jóhiszemű ember becsületét” – írta hétfői Facebook-bejegyzésében Ponta korábbi szociáldemokrata párti kiniszterelnök. (Agerpres)

16:37

Dragnea vasárnap este óta nem mutatkozott

Az európai parlamenti választások vasárnap esti eredményvárója óta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt Liviu Dragnea. Az ítélethirdetés után a rendőrség telefonon kereste, de nem válaszolt. Állítólag a bukaresti lakcímén tartózkodik. Ha nem jelentkezik önként a büntetés letöltésére, a rendőrség előállítja. (Digi24)

16:29

A bukaresti sajtó Dragnea háza elé vonult

Több tucat bukaresti újságíró várja Liviu Dragnea háza előtt, hogy a politikus feladja magát a rendőrségen. Ez a pillanat élőben is követhető lesz, ha a PSD elnöke valóban az ingatlanban tartózkodik.

16:20

Barna: Dragnea nem tudta térdre kényszeríteni az igazságszolgáltatást

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dan Barna szerint a legfelsőbb bíróság ítélete azt bizonyítja: nem jártak sikerrel Liviu Dragnea „kétségbeesett próbálkozásai” arra, hogy térdre kényszeríteni az igazságszolgáltatást. Emlékeztetett, hogy a PSD elnöke minden eszközt megragadott az ítélet elodázására. Megjegyezte, hogy a politikust már korábban jogerősen elítélték, ezért nem volt mit keresnie a közéletben. (G4media.ro)

16:11

Vélhetően rendkívüli kongresszust fog tartani a PSD

Időközben a kormánypárt válságtanácskozására megérkezett Viorica Dăncilă miniszterelnök, aki a PSD ügyvezető elnöke is, de nem volt hajlandó kommentálni a Dragnea elleni ítéletet. Párthoz közeli források szerint Dăncilă vezeti most gyakorlatilag a PSD-t, és az ő feladata összehívni a rendkívüli kongresszust, amire valószínűleg június közepén kerülhet sor. (Digi24)

16:06

Cioloş: visszatérünk a normalitásba

Az ítéletet kommentálva Dacian Cioloş, a PLUS elnöke üdvözölte, a PSD elnökének érdekei többé nem keverednek a köznapirenden lévő kérdésekkel. „Visszatérünk a normalitásba. (…) Romániának joga van a normalitáshoz, és itt az ideje elkezdenünk kijavítani mindazt, amit a PSD és az ALDE elrontott ebben az országban” – fogalmazott a politikus. (g4media.ro)

16:05

Várják a miniszterelnököt is

A PSD válságtanácskozására várják Viorica Dăncilă miniszterelnököt is, akinek hamarosan meg kell érkeznie. (Digi24)

16:02

Válságtanácskozást tart a PSD

A Szociáldemokrata Párt (PSD) bukaresti, băneasai székházában válságtanácskozást hívott össze a nagyobbik kormánypárt vezetősége. Ecaterina Andronescu tanügyminiszter, a PSD elnökségi tagja a helyszínen azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy „meg kell találni a párt egyensúlyba hozását, mert mégiscsak a kormányzó pártról van szó”. (g4media.ro)

15:35

Ezek az ítéletek születtek az ügy többi vádlottja ellen

Az ügyben többen is érintettek voltak, de csak Dragneát ítélték letöltendő börtönbüntetésre. A többi vádlott ellen a következő ítéletek születtek a fiktív alkalmazások perében:

  • Olguța Șefu – felmentve a hivatali visszaélés alól, egyéves felfüggesztett börtönbüntetés hamisításért;
  • Marica Valentina – felmentve a hivatali visszaélés alól;
  • Bălăban Constantin – felmentve a hivatali visszaélés alól, egyéves felfüggesztett börtönbüntetés hamisításért;
  • Gheorge Nicușor – felmentve a hivatali visszaélés alól, háromhónapos felfüggesztett börtönbüntetés hamisításért;
  • Botorogeanu Adriana – kétéves felfüggesztett börtönböntetés;
  • Miloș Rodica – hároméves felfüggesztett börtönbüntetés
  • Bombonica Prodana (Dragnea volt felesége) – büntetőeljárás megszűnése, felmentve a hivatali visszaélés alól
15:31

Még ma meg kell kezdenie büntetése letöltését

A döntést az öttagú bírói testület négy tagja támogatta, az ötödik különvéleményt fogalmazott meg, azt javasolva, hogy tárgyalják újra az ügyet, mivel szerinte az alapfokú testületnek korrupciós ügyekre szakosodott bírókból kellett volna állnia. A procedúráknak megfelelően Liviu Dragneának még hétfőn jelentkeznie kell a rendőrségen, hogy megkezdje büntetése letöltését.

15:12

Börtönbe kell vonulnia Liviu Dragneának

A legfelsőbb bíróság hétfőn kihirdetett jogerős ítéletében jóváhagyta a három éves és hat hónapos letöltendő szabadságvesztést a fiktív alkalmazások perében, így Liviu Dragneának, a Szociáldemokrata Párt elnökének börtönbe kell vonulnia – adta hírül a Digi24. A politikust 2016-ban már két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték egy választási csalással kapcsolatos korrupciós perben. A most véget ért második ügyben hivatali visszaélés miatt, illetve okirat-hamisításra való felbujtásért állította bíróság elé a korrupcióellenes ügyészség (DNA). A vádakról bővebben itt olvashat

Kapcsolódók

Kimaradt?