Dragnea bebörtönzését ünnepelték és a kormány lemondását követelték Bukarestben

Néhány százan tüntettek hétfő este Bukarestben, a Victoriei-téren a kormány és a kormánykoalíció ellen. Az utcára vonulók ugyanakkor ünnepeltek is: az ellenzéki pártok által a vasárnapi választásokon elért eredményeket, és Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD-) pártelnök bebörtönzését.

A kormány előtt az emberek román és uniós zászlókkal és „le a büntetőügyesekkel!” feliratú plakátokkal vonultak fel, „le a kormánnyal!” és „PSD, a vörös pestis” rigmusokat skandálva.

Tiltakozó akciójukkal az emberek szolidaritásukat fejezték ki azon külföldön élő román állampolgárokkal szemben, akik a nem megfelelő szervezés miatt órákig tartó sorban állás után a külföldi szavazókörzeteknél nem élhettek szavazati jogukkal.

A tüntetők egy csoportja, néhány tucatnyi ember, a térről átvonult a külügyminisztérium székhelye elé is, ahol Teodor Meleşcanu tárcavezető lemondását követelték.

A külügyminiszter hétfőn korábban bocsánatot kért azoktól a külföldön élő román állampolgároktól, akik csak hosszas sorban állás után vagy egyáltalán nem szavazhattak a vasárnapi választásokon. A külügyminiszter ezzel finomított vasárnap esti kijelentésén, amikor azt mondta, hogy nincs mit felrónia magának a külföldi szavazókörzeteknél keletkezett sorok miatt, rámutatva, hogy a választási törvények módosítására politikai konszenzusra van szükség.

Kapcsolódók

Kimaradt?