Exit poll: az államfő pártja győzött az ukrajnai választásokon

A várakozásoknak és az előzetes felméréseknek megfelelően Volodimir Zelenszkij elnök pártja győzött a vasárnapi ukrajnai előrehozott parlamenti választásokon.

A karpatalja.ma portál által ismertetett exit poll eredmények szerint a Nép szolgája nevű alakulat a szavazatok 43,9  százalékát szerezte meg. Őket a Jurij Bojko vezette Ellenzéki Platform – az Életért követi 11,5 százalékkal.

A Petro Porosenko vezette Európai szolidaritás 8,9 százalékot, a Batykivscsina 7,6 százalékot szerezve jut be a parlamentbe. Az utolsó bejutó párt a Szvjatoszlav Vakarcsuk nevével fémjelzett Holosz lett 6,3 százalékkal.

A Központi Választási Bizottság (CVK) adatai szerint az előrehozott parlamenti választások részvételi aránya kijevi idő szerint 16.00 óráig országosan 36,59 százalékos volt. Kárpátalján ez a mutató a 30,05 százalékot érte el.

A 450 fős rada felét listás, felét egyéni képviselők adják. A végeredmény az utóbbi ismeretében alakul ki, de az előrejelzések szerint ott, ismertebb jelöltek híján nem lesz ennyire domináns az NSZ, így kérdés, hogy nagy népszerűsége ellenére meglesz-e az abszolút többség.

Kapcsolódók

Kimaradt?