Ezt mondta a brit uralkodó a Donald Trump tiszteletére adott banketten

A második világháború után kialakult nemzetközi intézményrendszer fontosságát hangsúlyozta a brit uralkodó az amerikai elnök tiszteletére adott hétfő esti díszvacsorán.

Donald Trump hétfőn érkezett háromnapos állami látogatásra, vagyis hivatalosan II. Erzsébet királynő vendégeként Londonba. Az uralkodó este a Buckingham-palotában - a királyi család első számú londoni rezidenciáján - az ilyen események alkalmából szokásos díszes banketten látta vendégül az amerikai elnököt és feleségét, Melania Trumpot.

A rendezvényen 170 meghívott vendég vett részt, köztük Károly trónörökös, Vilmos cambridge-i herceg - Károly és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, aki édesapja után majdan szintén az Egyesült Királyság uralkodója lesz -, valamint Theresa May brit miniszterelnök.

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt - a legnagyobb brit ellenzéki erő - vezetője ugyanakkor nem ment el a díszvacsorára, és nem volt jelen a banketten Sir Vince Cable, a második legnagyobb ellenzéki brit párt, a Liberális Demokraták vezetője sem.

Mindketten az amerikai elnök politikai nézetei elleni tiltakozásul maradtak távol a rendezvénytől. Corbyn hétfőn bejelentette, hogy a Trump-látogatás ellen keddre szervezett tömegtüntetésen viszont jelen lesz és fel is szólal.

A királynő azt védte, amit Trump támadni szokott

Köszöntőjében a királynő hangsúlyozta: a nyugati szövetségesek normandiai partraszállásának közelgő 75. évfordulója is a közösen elért vívmányokra hívja fel a figyelmet. Hozzátette: a második világháborúban együtt hozott áldozatok után Nagy-Britannia és az Egyesült Államok a többi szövetséges országgal együtt nemzetközi intézményrendszert épített ki annak biztosítására, hogy ne ismétlődhessenek meg a konfliktus borzalmai.

"A világ azóta megváltozott, de mi folyamatosan szem előtt tartjuk e szerveződések eredeti célját", az országok együttműködését a nehezen kivívott béke megőrzése végett - fogalmazott a brit uralkodó. II. Erzsébet királynő kiemelte a szoros kétoldalú gazdasági kapcsolatokat, felidézve, hogy a két ország a legnagyobb befektető egymás gazdaságában, és az Egyesült Államokban tevékenykedő brit vállalatok több mint egymillió amerikainak adnak munkát.

Trump szerint tömegek éljenezték

Válaszköszöntőjében Donald Trump kifejezte háláját azoknak a brit és amerikai katonáknak, akik vereséget mértek a náci rezsimre, és milliókat szabadítottak fel a zsarnokság alól. Az amerikai elnök közvetlenül a hétfő esti bankett előtt Twitter-bejegyzésben adott kifejezést elégedettségének is amiatt, hogy londoni látogatása milyen jól alakul.

Trump bejegyzése szerint hatalmas tömegek gyűltek össze az ő köszöntésére. Hozzátette ugyanakkor, hogy tiltakozókat egyáltalán nem látott, de meggyőződése szerint "az álhírgyártók keményen dolgoznak majd azért, hogy megtalálják őket".

A brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) folyamatára utalva, ugyanebben a Twitter-bejegyzésben Trump lehetségesnek nevezte egy nagyszabású kereskedelmi egyezmény megkötését a brit kormánnyal, amint az Egyesült Királyság "megszabadul bilincseitől".

Kedden May fogadja Trumpot

Donald Trump elnöki különrepülőgépe, az Air Force One hétfő reggel szállt le a Londontól északra fekvő Stansted repülőtéren. Az elnök és felesége innen helikopterrel először Woody Johnson londoni amerikai nagykövet rezidenciájára utazott, majd délután, ugyancsak helikopterrel megérkeztek a Buckingham-palotába, és ezzel hivatalosan is kezdetét vette a látogatás.

Az uralkodó ebéden látta vendégül az elnöki házaspárt, majd Trump és felesége Károly hercegnél és hitvesénél, Kamilla cornwalli hercegnőnél tett látogatást rezidenciájukon, a közeli Clarence House-ban.

Donald Trumpot kedden Theresa May miniszterelnök fogadja a Downing Streeten. A megbeszélésen számos nagyvállalati vezető is jelen lesz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?