Teldrum-ügy: beperelte az Európai Bizottságot Liviu Dragnea

Beperelte az Európai Bizottságot az Európai Unió Törvényszékén Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök az Európai Csalás Ellenes Hivatalnak (OLAF) a személyét érintő jelentése miatt – erősítette meg hétfő este a brüsszeli testület egyik szóvivője.

Az OLAF 2016-ban megállapította, hogy egy csalássorozat eredményeként 21 millió euró, útjavításokra szánt uniós támogatás jutott illetéktelen kezekbe Teleorman megyében 2001-ben, amikor Liviu Dragnea a megyei önkormányzat elnöke volt. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) ennek alapján indított bűnvádi eljárást a politikus ellen az úgynevezett Teldrum-ügyben.

A PSD elnöke arra hivatkozva pereli az Európai Bizottságot, hogy az alárendeltsége alá tartozó OLAF a jelentés készítésekor nem tartotta tiszteletben az ártatlanság vélelmét és nem hallgatta őt ki. Az adevarul.ro által megszólaltatott jogi szakértők szerint azonban Liviu Dragneának nincs esélye megnyerni ezt a pert, csak az időhúzás a célja.

Az OLAF működési szabályzata szerint ugyanis a hivatal nem egy bűnüldöző szerv és nem köteles kihallgatni az általa vizsgált ügyek érintettjeit, ez a tagállamok vádhatóságának a feladata. Hasonló okokból már Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front elnöke is elvesztette tavaly az Európai Bizottság elleni perét.

Kapcsolódók

Kimaradt?