Mi történik most Elena Udreáékkal Costa Ricában?

A szerdán Costa Ricában őrizetbe vett Elena Udreát és Alina Bicát jelenleg San José női börtönében tartják fogva. Csütörtökön dönt a helyi bíróság arról, hogy előzetes letartóztatásban maradnak, vagy enyhébb kényszerintézkedést alkalmaznak velük szemben, amíg a kiadatásukról szóló román kérelmet elbírálják.

Elena Udrea korábbi ügyvédje, Cristian Ene a g4media.ro-nak azt nyilatkozta: a két nőt várhatóan szabadlábra helyezik azzal a megszorítással, hogy nem hagyhatják el Costa Rica fővárosát. A kiadatási kérelem elbírálása az ügyvéd szerint akár egy évig is elhúzódhat.

Elena Udrea jelenlegi jogi képviselője, Veronel Rădulescu szerint a bíróság várhatóan elutasítja majd a kiadatási kérelmet. A volt turisztikai miniszternek ugyanis van egy egyhónapos kislánya, aki Costa Ricában született, és az ország állampolgára. Az ottani törvények nem engedik meg az anya és a gyermek szétválasztását – mondta az ügyvéd.

Elena Udreát a Bute-gála ügyében megvesztegetés elfogadása és hivatali visszaélés miatt jogerősen hat év letöltendő börtönre ítélték Romániában, időközben azonban a politikus Costa Ricába költözött, ahol menedékjogot kért. Nemzetközi körözés alatt állt. Az nem világos, hogy miért csak most vették őrizetbe a Costa Rica-i hatóságok.

Kapcsolódók

Kimaradt?