Zár alá helyezték Elena Udrea vagyonát

Zár alá helyezte a bukaresti ítélőtábla Elena Udrea volt turisztikai miniszter minden ingó és ingatlan vagyonát, 4,7 millió euró értékig.

A döntés annak a dossziénak kapcsán született meg, amelyben az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) befolyással való üzérkedés és pénzmosás miatt emelt vádat Elena Udrea ellen. Ugyanabban az ügyben Dan Andronic újságíró ellen hamis tanúzás miatt emeltek vádat  - írja az Agerpres.

A vagyonzárra vonatkozó döntés ellen 48 órán belül fellebbezhetnek a vádlottak. A bírói testület ugyanakkor visszautasította a két vádlott kérését arra vonatkozóan, hogy halasszák el a per megkezdését, az erre vonatkozó döntést 3 napon belül lehet megóvni.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség 2017. december 20-án emelt vádat befolyással való üzérkedés és pénzmosás miatt Elena Udrea ellen, hamis tanúzás vádjával pedig Dan Andronic ellen. Elena Udreát azzal vádolják, hogy 2011-ben elfogadta Bogdan Buzăianu üzletember által egy közvetítőn keresztül tett ajánlatát, amely szerint ötmillió dollárt kap, ha befolyásával élve megoldja, hogy a gazdasági minisztérium változatlan formában megtartsa az üzletemberrel kötött szerződéseit.

Az ügyészek szerint Udrea 2011 novemberében ebből az összegből 3.800.000 dollárt és egy 900.000 dolláros készpénzkövetelést, amelyért egy több kiadványt birtokló cég részvényeivel kezeskedtek, meg is kapott.

Dan Andronic esetében az ügyészek arra hivatkoznak, hogy amikor tanúként kihallgatták, az ügy lényegére vonatkozó hamis álltásokat tett, például azt mondta: nem volt tudomása arról, hogy Elena Udrea a készpénzkövetelés kedvezményezettje, és ezáltal befolyással lehet a két lap kiadói politikájára. Andronic ugyanakkor azt próbálta meg elhitetni a hatóságokkal, hogy csak azért árult el a lapok könyvviteléből adatokat Udreának, hogy 'dicsekedjék' azzal, hogy 'milyen jól mennek' a kiadványok.

Elena Udrea ellen a Bute-gála ügyében már van egy jogerős, hat év szabadságvesztésről rendelkező bírósági ítélet vesztegetés elfogadása és hivatali visszaélés miatt. A volt turisztikai miniszter azonban elhagyta Romániát, jelenleg Costa Ricán tartózkodik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?