Mutatjuk, hogy hova szállították Elena Udreát

Costa Rica legrégebbi, lerobbant és 6 hónap múlva lebontásra kerülő börtönébe szállították a szerdán őrizetbe vett Elena Udreát és Alina Bicát.  

Mint írtuk, a volt minisztert fényes nappal vette őrizetbe szerdán az Interpol San José egyik utcáján, ahonnan az Aserriben levő El Buen Pastor női börtönbe szállították. Ez a tepelülés a Costa Ricai-i fővárostól délre fekszik, mintegy 20 kilométerre.

Az El Buen Pastor (A Jó Pásztor – szerk. megj.) női börtönt 80 évvel ezelőtt építették, és mintegy 180 rab befogadására alkalmas. Alapvetően kisebb bűncselekedetekért miatt rövidebb szabadságvesztésre ítélt személyeket őriznek itt, ugyanis az intézmény nem felel meg a szigorított börtönökre jellemző biztonsági előírásoknak. 

A Costa Rica-i sajtó szerint a börtön belső beosztása teljesen alkalmatlan a női fogvatartottak tartására, ugyanis hiányoznak az intimitást biztosító feltételek. Éppen ezért a San José-i kormány úgy döntött, hogy fél év múlva lebontja az El Buen Pastort, és helyére egy új, modern börtönt épít. 

Az El Buen Pastorban nincs olyan cella, amelyben egy kismama együtt lehet az újszülöttjével, ami Elena Udrea esetében fontos volna, hiszen szeptember 20-án született kislánya alig két hetes. Nagy zárkái vannak, esetenként akár 17 rabot is beszállásolnak egy-egy helyiségbe, ahol emeletes ágyakon helyezik el őket. A zuhanyzók és vécék is közösek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?