FRISSÍTVE - Őrizetbe vették Elena Udreát és Alina Bicát Costa Ricában

Őrizetbe vették szerdán a Costa Rica-i hatóságok Elena Udreát és Alina Bicát. Korábban mindkettejüket jogerősen börtönre ítélték Romániában. FRISSÍTÉS1: A román rendőrség közleményt adott ki az ügyben. FRISSÍTÉS2: Megszólalt az igazságügyi miniszter is.

Az Interpollal együttműködő Costa Rica-i rendőrök a volt turisztikai minisztert helyi idő szerint 10 órakor, a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) volt főügyészét 14 órakor vették őrizetbe az utcán, San Joséban – írja a Mediafax. 

Elena Udreát a Bute-gála ügyében megvesztegetés elfogadása és hivatali visszaélés miatt jogerősen hat év letöltendő börtönre ítélték Romániában, időközben azonban a politikus Costa Ricába költözött, ahol menedékjogot kért. Nemzetközi körözés alatt állt. A volt miniszternek időközben született egy kislánya. Vagyonát hétfőn helyezték zár alá egy folyamatban lévő másik bűnvádi eljárás keretében.

Elena Udrea az élettársával, Adrian Alexandrovval egy kávézóban tartózkodott, amikor megjelentek a rendőrök, és megkérték, hogy fáradjon be velük az Interpol helyi irodájába. Utána várhatón az El Bueno Pastor nevű női börtönbe szállítják Alina Bicával együtt – mondta a román sajtónak Udrea ügyvédje. 

Tudorel Toader igazságügyi miniszter júniusban azt nyilatkozta: Románia kétoldalú kiadatási egyezmény hiányában is kérheti a Costa Rica-i hatóságoktól Elena Udrea kiadatását. Az eljárás elindításához mindenekelőtt arra van szükség, hogy a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ - a letartóztatási parancsot kibocsátó hatóság kérésére - nemzetközi elfogatóparancsot adjon ki annak a személynek a nevére, akinek a kiadatását kérné az ország - magyarázta júniusban a miniszter, hozzátéve: az, hogy mennyi időt vesz igénybe az eljárás, elsősorban a vonatkozó Costa Rica-i törvényektől függ. Toader szerint volt már példa arra, hogy Costa Rica kiadott Romániának egy román állampolgárt. 

Az egyelőre nem világos, hogy a politikust végül kiadják-e a Costa Rica-i hatóságok Romániának, tekintettel arra, hogy kislánya Costa Rica-i állampolgár. Ügyvédje korábban azt nyilatkozta, hogy várhatóan nem fogják elválasztani a gyermekétől. Az sem világos, hogy a Costa Rica-i hatóságok miért nem tették meg korábban ezt a lépést, hiszen Elena Udrea és Alina Bica már jó ideje San Joséban tartózkodik.

FRISSÍTÉS1: A Román Országos Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy őrizetbe vették Costa Ricában Elena Udreát és Alina Bicát. Korábban a sitiooij.poder-judicial.go.cr közölte, hogy a helyi rendőrség szerdán őrizetbe vette a két román állampolgárt.A tájékoztatás szerint a román hatóságok kérésére a Costa Rica-i nyomozóhatóság az Interpol központi bürójával, valamint a nemzetbiztonsági és hírszerzési igazgatósággal közösen szerdán őrizetbe vett két 44 éves romániai nőt.

FRISSÍTÉS2A törvény által megszabott lépések szerint járnak el Elena Udrea és Alina Bica esetében - közölte az igazságügyi miniszter csütörtökön. "Számomra nem téma Elena Udrea. (...) Ő egy állampolgár, aki bűncselekményeket követett el, jogerősen elítélték, közörési parancsot adtak ki ellene és most folytatódik az eljárás. Nem teszek különbséget, az eljárás ugyanaz" - mondta Tudorel Toader.

Cikkünk frissül

 

Kapcsolódók

Kimaradt?