Leégett brazil múzeum: évek óta hanyagolták az épületet

A miniszter is elismerte, hogy évek óta elhanyagolták a Nemzeti Múzeumot. Rövidzárlat vagy hőlégballon miatt veszett oda Brazília történelmi öröksége.

A kormányt hibáztatták tüntetők azért, hogy Rio de Janeiróban a tűzvész elpusztította a Nemzeti Múzeumot. A tüntetők szerint Michel Temer elnök kormánya nem gondoskodik az ország történelmi örökségének védelméről. A múzeum állapota az ország romlásának, a korrupció elterjedtségének jelképévé vált.

Luiz Duarte, az intézmény egyik alelnöke a tüntetés előtt a mindenkori kormányokat okolta a tűzvészért. Szerinte nem biztosítottak elég pénzügyi támogatást a múzeumnak, hagyták, hogy az épület tönkremenjen, illetve, hogy megfelelő tűzbiztonsági berendezés nélkül maradjon, miközben a kormány bőven költött a 2014-es focivébé stadionjaira.

Az egy stadionra költött pénznek a negyede elég lett volna a múzeumépület biztonságának megteremtéséhez – mondta Duarte. A tűz keletkezésének idején csak az előírt négy biztonsági őr tartózkodott az épületben – mondta Sergio Sa Leitao kulturális miniszter. A tűzről kaptak jelzést, de a fészkét csak sokára találták meg, és akkor már késő volt, hogy ők maguk meg tudják fékezni.

A feltételezések szerint egy papír hőlégballon esett az épület tetejére. Lehetségesnek tartják azt is, hogy rövidzárlat történt, feltehetőleg egy audiovizuális teremben. A hőlégballont a múzeum egyik igazgatója látta távolról az épület mellett – mondta a miniszter. Szerencsére más épületben, illetve az épületen kívül is kiállítottak számottevő mennyiségű tárgyat a múzeum kincsei közül, és azok megmenekültek – mondta Leitao. A miniszter elismerte, hogy a múzeumot évek óta elhanyagolták.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?