Román földrengésveszélyre figyelmeztet az amerikai követség

Az Egyesült Államok romániai nagykövetségének honlapja a "Fontos közlemények" rovatban a romániai földrengésveszélyre figyelmezteti az amerikai állampolgárokat.

Fontossági sorrendben ez a harmadik fontos tudnivaló a követségi listán: az első a biztonságos repülőutazásra vonatkozik, a második pedig egy részletes, általános tájékoztató Románia földrajzi, jogi, egészségügyi és közbiztonsági helyzetéről – amelyben kitérnek arra is, hogy az ország egy aktív tektonikus rétegen fekszik, tehát fokozottan ki van téve földrengésveszélynek.

Ám a kiemelt figyelmeztetés ennél részletesebb, ami arra utal, hogy az Egyesült Államok komolyan veszi azt a jóslatot, miszerint Romániában a közeljövőben pusztító erejű földrengés várható. A figyelmeztető közlemény a napokban kerülhetett fel a honlapra, mert a listán szereplő negyedik tartalom már a szeptemberi román-magyar futballmérkőzés biztonsági intézkedéseiről szól.

Az amerikaiak tudhatnak valamit…

A fokozott földrengésveszélyről szóló tájékoztatás szerint Románia számos természeti és emberi beavatkozás okozta katasztrófa helyszíne lehet. „Az alábbi információk nagy része földrengésről szól. (...) Arra biztatunk mindenkit, jól gondolja meg, hogy kiteszi-e saját magát és családját a felsorolt valószínűsíthető kockázatoknak. Készüljenek fel az előfordulható sürgősségi helyzetekre” – olvasható a nagykövetség honlapján olvasható tájékoztatóban.

A közlemény a korábbi, emberáldozatokkal járó romániai – és különösen bukaresti – földrengésekről, majd az elmúlt év szokatlanul gyakori földmozgásairól számol be. Ezek a jwlek a követség szerint arra utalnak, hogy a közeljövőben nagy erejű földrengés várható az országban. "Ennek a következményeiről senki nem tud pontos előrejelzést adni, valamint arról sem, hogy milyen körülmények uralkodnak majd a földrengést követő időszakban" – írják.

A követség valamennyi Romániában élő amerikai állampolgárt felszólít arra, hogy maga gondoskodjon a katasztrófát követő teendőkről és mentésről: előre gondolják ki a menekülőtervet, állítsák össze és helyezzék készenlétbe a túlélőcsomagokat. Arra is figyelmeztetnek, hogy egy katasztrófa esetén Romániában leeshet a mobiltelefon-hálózat, vagy ha nem, akkor is a hatóságok korlátozni fogják a hívásokat a mentés javára.

Hogyan reagáljunk egy pusztító katasztrófa esetén?

A nagykövetség közzétette azoknak a szükségleti cikkeknek a listáját, amelyeket valamennyi amerikai állampolgár túlélő csomagjának tartalmaznia kell. Lírják azt, hogyan kell előkészíteni az otthont a földrengésre, és hogyan kell megtervezni a menekülést.

A túlélőcsomag tartalma: 4 liter víz, konzerv élelmiszer, konzervnyitó, elemlámpa csereelemekkel és csereégővel, rádiókészülék csereelemekkel, nejlon szemeteszsákok, kézmosó szappan, fertőtlenítő szer, toalettpapír, nőknek higiénés készítmények, kisgyereknek pelenka, alap gyógyszerek, szemüveg azoknak, akik kontaktlencsét használnak, papír és műanyag evőeszközök és tányérok, poharak, kéztörlők, egészségügyi elsősegély csomag, pénz: lej, euró és dollár kis címletekben, bankkártyák, csukott cipő és gumikesztyű. Mindezt jól zárható utazótáskában kell elhelyezni olyan helyen a lakásban, ahonnan könnyen elővehető szükség esetén.

Az otthoni előkészületek listáján szerepel a lakás földrengésbiztos átrendezése. Például: a súlyos háztartási berendezéseket rögzítsék a falakhoz, a súlyosabb berendezési tárgyakat helyezzék alsó polcokra, a gázcsöveket cseréljék le rugalmas csövekre, távolítsák el vagy szigeteljék le a gyúlékony anyagokat, tolják át az ágyakat és a gyerekek játszó sarkát olyan helyre, ahol nem zuhanhat rá semmi, és jelentkezzenek be az amerikai nagykövetség nyilvántartásába.

A készenlét része a meneküléstervezés, ebben is segítséget nyújt a nagykövetség: az ingatlan alaprajzát minél több család- vagy vállalatközeli személynek át kell adni, találkozópontokat kell megnevezni a városban katasztrófa esetére, és ezt gyakran tudatosítani kell valamennyi családtagban vagy kollégában, a gyerekek iskolájában pedig jó lesz érdeklődni a készenléti intézkedésekről, ha pedig nincs ilyen, akkor az amerikai állampolgár vállalja fel annak megszervezését. Továbbá javasolják a személyes iratok fénymásolását is, és az eredeti iratok biztonságba helyezését.

Ha pedig már megtörtént a katasztrófa, elsőként a tűzhelyek és a gázvezetékek állapotát kell megvizsgálni – hívják fel a figyelmet az amerikaiak, majd az ablakokat kell leellenőrizni, a kitört üvegdarabokat eltávolítani. Ha az épület életveszélyesen megrongálódott, azonnal el kell hagyni az ingatlant. Ha csak kisebb kár keletkezett, ajánlatos kinyitni az ajtókat, ablakokat, hogy ezeket ne torlaszolja el egy lehetséges utórengés.

Kapcsolódók

Kimaradt?