Szakértők: nagy erejű földrengés jöhet Vrancea térségben

Vélhetően egy nagyon nagy és mély földrengés következik be az elkövetkező időszakban Vrancea térségben – állítja Gheorghe Mărmureanu. Az Országos Szeizmológiai Intézet tiszteletbeli igazgatója szerint a várható földmozgás inkább Moldova keleti részét veszélyezteti, Bukarestre nézve nem jelent nagy veszélyt.

„Ezt az eddigi méréseinkre alapozva mondom. Hasonló lehet az 1940-es vagy 1802-es évi földrengésekhez” – mondta az igazgató. Az említett két – 150 kilométeres mélységben történt - földmozgás a Richter skála szerint 7,7 illetve 7,9 erősségű volt.

A veszélyeztetett térségekként Mărmureanu Moldova keleti részét, Tulceat és az ukrajnai Odesszát nevezte meg. „Iași-t kevésbé érinti, szerintem Bukarestet még kevésbé” – mondta a szakértő. Hozzátette: 1940-ben a földmozgás erőssége például a dobrudzsai kolostorokat is lerombolta, 1977-ben pedig Bukarest egy része omlott össze a földrengés következtében.

Gheorghe Mărmureanu kijelentette: a Richter skála szerinti hetes erősségű földrengések még nem feltétlenül okoznak anyagi károkat vagy követelnek áldozatokat, ilyen pedig akár öt-hat éven belül is bekövetkezhet.

Október 6-án Vrancea térségben 5,5-ös erősségű földmozgás következett be. A rengések Bukarestben, de Bulgáriában és Moldova Köztársaságban  is érezhetőek voltak.

Ezzel egyidőben a Vranceával szomszédos Galaţi megyei Izvoarele településen két héten keresztül földrengések sorozata tartotta rettegésben a lakosságot. A földtani intézet műszerei két hét alatt itt több mint száz, 1-3 fokozatú rengést.

Az 1977-es romániai földrengés során Románia délkeleti részét 1977. március 4-én pusztító erejű földrengés rázta meg. A rengés erőssége a Richter-skálán 7,2 volt. Az epicentrum közelében nem volt akkora pusztítás, mint a kelet-északkelet és nyugat-délnyugat felé terjedő lökéshullám útjában. Erdélyben például csak jelentéktelen károk keletkeztek. Románia szerte azonban nagy volt a pusztítás és összesen 32 900 épület dőlt össze, 35 000 család maradt hajléktalan és 200 000 épület rongálódott meg. A földmozgás 1570 áldozatok követelt, 11 személy sérült meg. Az anyagi kár értéke elérte a 2 milliárd dollárt. Bukarestben 32 tömbház dőlt össze, további 130 rongálódott meg. A bulgáriai Szvistov városban három tömbház omlott össze, 100 embert temetve maga alá.

Kimaradt?