Románia újabb megállapodást szeretne az IMF-fel

Romániának továbbra is szüksége van az IMF szakmai útmutatására a gazdasági növekedést lehetővé tévő középtávú stratégia kidolgozására, ezért a kormány a jegybankkal egyeztetve úgy döntött, hogy egy újabb egy-két évre szóló megállapodást köt a washingtoni pénzintézettel - jelentett be csütörtökön Traian Băsescu államfő.

Az IMF, az Európai Bizottság és a Világbank egy küldöttsége kedden érkezett a román fővárosba, hogy gazdasági kérdésekben tanácsokat adjon Bukarestnek, az esedékes hetedik országfelmérést azonban a december 9-ei parlamenti választások miatt elhalasztják. Az államfő csütörtökön fogadta a küldöttséget.imf

A 2014 és 2020 között rendelkezésre álló források hatékonyabb lehívására tett bukaresti javaslatokra Brüsszel igen "kellemetlenül" reagált, az új stratégia elkészítéséhez szükség van az IMF és az EU szakértőnek segítségére. Annak ellenére, hogy Románia gazdasága stabil lábakon áll, az államadósság alacsony és a költségvetési deficit is bőven 3 százalék alatt van, még nem sikerült megtalálni a gazdasági növekedés kulcsát - fogalmazott az államfő.

A lengyelhez hasonló konstrukció?

Bukarest már hónapokkal ezelőtt megszellőztette, hogy a jelenlegi stand-by hitel kifutását követően egy újabb megállapodást szeretne a Valutaalappal, lazább feltételekkel. A szakértők szerint elképzelhető, hogy a Lengyelországéhoz hasonló, készenléti hitelkonstrukciót kapja Bukarest.

Az IMF idén 0,9 százalékos GDP-bővülést és 2,2 százalékos GDP-arányos hiányt vár Romániában, jövőre már 2,5 százalékos növekedést és legfeljebb 1,8 százalékos deficitet prognosztizálnak. Románia 2011-ben kötött egy 5,3 milliárd euró értékű elővigyázatossági típusú az IMF-fel, amely 2013 tavaszán jár le. A mentőövre mindeddig nem volt szüksége Bukarestnek. {loadposition szeben}

Kimaradt?