Új génmódosított román fokhagyma kerülhet piacra augusztusban

Génmódosított fokhagymával veszi fel a versenyt a kínai importtal egy román gazda. Új, Danubius névre keresztelt fokhagymája augusztusban kerülhet piacra.

Az Infobaragan.ro alapján az új fokhagyma fajtát egy Râmnicu Sârat-i gazda kérésére fejlesztették ki a buzău-i génbankban. Ez az intézet a mezőgazdasági minisztérium fennhatósága alatt működik.

Illusztráció: Pexels

A Benone fokhagyma fajtát módosították, az új típust pedig Danubius névre keresztelték. A „megrendelő” azt állítja, hogy kiváló a terméshozama, hektáronként akár tizenkét tonnára is tehető. Ráadásul a betakarítása is jóval egyszerűbb, mint a hagyományos fajtáké, mert ennek erős a szára, ezért mezőgazdasági gépekkel gyorsan begyűjthető. Jól alkalmazkodik az aszályos időjáráshoz is, állítólag a gazda egyáltalán nem öntözte a földet, ahol a Danubius fokhagymákat termesztette.

Az első „adag” augusztusban kerülhet piacra, a gazda szerint kelendő lehet, mert miközben méretében közel ugyanolyan nagy és mutatós mint az import „vetélytársai”, ízében, csípősségében viszont nem marad el a hagyományos romániai fajtáktól. Ráadásul könnyen hámozható, derült ki a buzău-i sajtóbeszámolókból.

Az még nem derült ki, hogy árában eltér-e majd a többi fajtától. Virtuális boltokban a fokhagyma kilója 18-20 lej.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?