Tizenöt év alatt közel 66 milliárd eurót pumpáltak a kivándorlók Románia gazdaságába

Tavaly 5,6 milliárd euró érkezett az országba, a legnagyobb része Németországból és Nagy-Britanniából.

5,6 milliárd eurót küldtek haza a külföldön élő Román állampolgárok 2021-ben, derül ki a Román Nemzeti Bank (BNR) adataiból. Ezzel 65,85 milliárd euróra nőtt az összeg, melyet 2007 január 1. óta a diaszpóra pumpált a hazai gazdaságba.

Tavaly Németországból érkezett a legtöbb pénz, 1,27 milliárd euró, írja a Libertatea napilap. A Nagy-Britanniában élők 1,18, míg az olaszországiak és spanyolországiak 857, illetve 412 milliárdot utaltak hazai számlákra.Fotó: AdobeStock

Az adatok jelentős átrendeződést mutatnak a pénzek származási országát illetően. 2008-ban Olaszországból 2,5 milliárd euró érkezett, Spanyolországból pedig 2 milliárdnál valamivel több. A szakemberek szerint ez annak a jele, hogy folyamatosan csökken a két mediterrán országban élő román állampolgárok száma. Az onnan elköltözők általában nem térnek haza, hanem valamely másik nyugat-európai államban telepszenek le, főleg Németországban és Nagy-Britanniában.

Ez utóbbiból 2007-ben még csak 355 millió euró érkezett, tavaly azonban már ennek az összegnek a három és félszerese. Idén már valószínűleg Nagy-Britannai lesz a külföldről érkező pénzek első számú származási helye, az év első kilenc hónapjában legalábbis ez volt a helyzet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Korábban a hazaküldött pénzek jelentős része ingatlanbefektetésekre ment, a külföldön élők jellemzően nagyvárosokban, Bukarestben, Kolozsváron és Temesváron vásároltak lakásokat. Az elmúlt években nagyban megugrott a lakások ára, míg a külföldön élők jövedelme nem, ezért csökkenőben van az ilyen jellegű befektetések volumene.

A külföldön élő román állampolgárok számát pontosan senki sem ismeri. Olaszországban legalább 1,13 millióan vannak, Spanyolországban 1 milliónál többen, a Nagy-Britanniában és  Németországban élők számát 1,06 millióra, illetve 800 ezerre becsülik.

Kapcsolódók

Kimaradt?