banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Tíz százalékkal növelné a kormány a nettó minimálbért

Január 1-től 1 524 lej lenne a legkisebb fizetés Romániában.

A bruttó minimálbér 10,9 százalékos növelését javasolja a kormány. Ezt Florin Cîțu kormányfő jelentette be kedden, a munkavállalói- és a munkáltatói érdekvédelmi szervezetek képviselőivel folytatott  megbeszélésen. Az emelésre január 1-i hatállyal kerülne sor.

A 10,9 százalékos bérfejlesztés azt jelenti, hogy a bruttó minimálbér a jelenlegi 2 300 lejről 2 550 lejre nő. A nettó összeg, amit a minimálbérrel fizetett munkavállalók kapnak kerek 10 százalékkal fog emelkedni. Jelenleg 1 386 lej a nettó minimálbér, ami január elsejétől 1 524 lejre fog nőni.

A tárgyaláson részt vett Raluca Turcan munkaügyi miniszter, aki elképesztő halandzsával rukkolt ki arra vonatkozóan, hogy jutottak el a nettó 10 százalékhoz. „A nettó növelése 10 százalékos, és a minimálbér növeléséhez, az inflációs ráta növekedéséhez, az egy foglalkoztatott személyre eső termelékenység növekedéséhez kapcsolódik, s hasonlóképpen 90 százalékot vettünk az átlagbér növekedéséből is az eddigi 50, sőt, 75 százalék helyett, ami az eredeti javaslat volt. Bevezettünk egy korrekciós koefficienst is, amit százalékosan állapítunk meg a gazdasági növekedés függvényében, s ami a 2021 eleji gazdasági növekedés és a 2021 végére jósolt gazdasági növekedés különbsége. Egy világos képlet, amit el fogunk juttatni mindenkihez, hogy ne csak azt tudják, amit az év elejére javasolunk, hanem azt is, ami hosszabb távon történni fog” – mondta Raluca Turcanu.

A munkaügyi miniszter azzal a kijelentéssel tette fel a koronát a szövevényes magyarázatra, hogy „ezt a képletet nem mi találtuk ki, ez egy megjósolható képlet”. Arra nem tért ki Raluca Turcan, hogy ha nem a kormány munkatársai találták ki a képletet, akkor ki a megalkotója.

A munkaügyi tárca vezetője azt is elmondta, hogy a minimálbér emelésének körülbelül 1,97 millió haszonélvezője lesz, a romániai munkavállalók kb. 34,7 százaléka. Rejtély, hogy Turcanu asszony honnan szedte az 1,97 milliót. A munkaügyi minisztérium adatai szerint 2021 február 23-án 1,58 minimálbéres munkaszerződés volt Romániában. Az, hogy időközben 390 ezerrel nőtt volna a minimálbéresek száma teljesen kizárt, ellenben tény, hogy az 1,97 millió haszonélvező jobban hangzik, mint az 1,58 millió.

Ha hinni lehet Raluca Turcannak, szerencsés véletlen csupán, hogy a kormány képletével kiszámított minimálbér emelés hajszálpontosan egybeesik a szakszervezetek javaslatával.

Kapcsolódók

banner_xODnunXR_NYAR ON F300x250 px.jpg

Kimaradt?