Október végére el kell készülnie a minimálbéremelés konszenzusos javaslatának

Az országos háromoldalú érdekegyeztető tanács keretében az az egyezség született, hogy október végére el kell készülnie a minimálbér-emelésről szóló tervezet minden érintett fél által támogatott változatának – közölte kedd este a munkaügyi miniszter.

Raluca Turcan egy Facebook-bejegyzésben azt írja, valamennyi fél egyetért abban, hogy a minimálbért növelni kell, illetve hogy az emelési mechanizmusnak objektív kritériumokon kell alapulnia, nem szabad többé politikai eszközként használni.

Raluca Turcan munkaügyi miniszter | Fotó: Agerpres

„Abban egyeztünk meg a társadalmi partnerekkel, hogy sokkal szorosabb menetrendre van szükség ahhoz, hogy minden javaslatot és gazdasági adatot megvizsgálva október végéig előterjesszük a minimálbér-emelés tervezetének mindenki által támogatott változatát” – fogalmazott a miniszter, hozzátéve, a kiszámíthatóság az egyik legfontosabb tényező a gazdasági ágazat számára, ugyanakkor a társadalmi partnerek iránti tisztelet bizonyítéka is.

Florin Cîţu kormányfő az országos háromoldalú érdekegyeztető tanács keddi ülésén kijelentette, nagyon fontosnak tart egy "kiszámítható és átlátható" képletet a minimálbér-emelésre, illetve egy olyan minimálbér-dinamikát, amely figyelembe veszi a gazdasági növekedést, a romániaiak igényeit és a kilátásokat.

A miniszterelnök elmondta: jónak látná, hogy előbb hallgassák meg a kérdésben a munkaügyi minisztérium, a munkáltatók és a szakszervezetek véleményét, majd ezt követően szögezzenek le egy munkamenetrendet, minél pontosabb határidőkkel. "Mindenképpen közösen kell döntenünk a minimálbér értékéről" - hangsúlyozta a miniszterelnök a háromoldalú érdekegyeztető tanács tagjainak.

banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?