Tavaly 5683 lej volt a romániai háztartások havi átlagjövedelme

Tavaly 5683 lejt tett ki a romániai háztartások havi átlagjövedelme, az egy főre jutó jövedelem pedig 2243 lej volt. Ez 8,9 százalékos, illetve 10,5 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest – közölte az Országos Statisztikai Intézet (INS).

A lakosság havi összkiadása 2021-ben átlagosan 4876 lej volt háztartásonként (személyenként 1925 lej), és a teljes jövedelem 85,8 százalékát tette ki.

A bérek és a hozzájuk kapcsolódó egyéb jövedelmek képezték a legfontosabb jövedelemforrást, a háztartások összes jövedelmének 69 százalékát.

Fotó: Molnár Boglárka

Emellett a szociális ellátásokból származó jövedelem (19,1 százalék), az egyéni, nem mezőgazdasági tevékenységekből származó jövedelem (1,8), a mezőgazdaságból származó jövedelem (1,6), valamint a természetbeni jövedelem (6,5) – elsősorban a saját erőből előállított élelmiszerek ellenértéke (5,4) – is hozzájárult a háztartások teljes jövedelméhez.

Az INS arra is rávilágít, hogy a lakóhely (város vagy vidék) a jövedelmek szintjét és struktúráját is befolyásolja.

A háztartások kiadásainak szerkezetét illetően a legjelentősebb tételeket az élelmiszerek és nem élelmiszer jellegű termékek, illetve szolgáltatások vásárlása, az adók és illetékek befizetése, valamint a háztartások működésével kapcsolatos kiadások (takarmányok, a háztartási termeléshez szükséges munkaerő, vetőmagok, állategészségügyi szolgáltatások) képezték.

A lakásvásárlás vagy -építés, termőföldvásárlás, egyéb nagyobb beruházás, részvényvásárlás átlagosan csak a kiadások 0,4 százalékát tette ki. Az élelem és nem alkoholos italok vásárlásával járó költségek az összkiadások 33,4 százalékát képezték.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?