Megugrott a szálláshelyek kihasználtsága, hála az ukrajnai menekülteknek

Márciusban az Airbnb-s szálláshelyek telítettsége közel 60 százalékkal volt nagyobb, mint 2019 első tavaszi hónapjában.

Márciusban 59 százalékkal nagyobb volt a romániai Airbnb-s  szálláshelyek kihasználtsága, mint 2019 azonos időszakában. Az Airbnb egy amerikai online platform, melyen keresztül magánszemélyek adhatják bérbe az ingatlanjaikat turistáknak. A tekintélyes arányú növekedéshez minden bizonnyal több köze van a szomszédunkban dúló háborúnak, mint a koronavírus-járvány lecsengésének.Romániába is százezrével érkeztek menekültek | Fotó: MTI

„Románia ukrajnai menekültek ezreit fogadta az elmúlt hónapban, akik közül egyesek Airbnb szálláshelyeket vehettek igénybe” – vélekednek a cég képviselői. Ezt a hipotézist támasztja alá, hogy február 24. és március 19. között Tulcea megyéban az Airbnb-s foglalások száma 391 százalékkal nőtt a február 1.-23. időszakhoz képest. Mivel kora tavasszal a Duna-deltában minimális a turizmus, egyértelmű, hogy a robbanásszerű növekedést a menekültek okozták.

Az Airbnb arra biztatja a szálláshelyek tulajdonosait, hogy ingyen vagy kedvezményes áron szállásolják el a háború elől menekülőket.

Korábban szállodatulajdonosok is arról számoltak be, hogy a háború kitörését követően, főleg a nagyvárosokban, sok foglalás történt ukrajnai magánszemélyek és Ukrajnában (is) működő cégek részéről.

Az Airbnb legfrissebb adatai azt mutatják, hogy idehaza a turizmus kezd visszatérni a normális kerékvágásba. Az Airbnb-s szálláshelyek száma 18 500-ra nőtt, ami alig marad el a járvány előtti, 18 700-as értéktől. A pandémia kitörését követően az online piactéren elérhető szállások száma 17 ezer körülire csökkent.

A legtöbb Airbnb szálláshely, 3 300, Bukarestben van, majd Konstanca (2 764), Brassó (1 577), Nagyszeben (1 032) és Kolozsvár (1028) következik.  Az adatok ugyanakkor arra is rámutatnak, mennyire jelentéktelen Románia célországként a nemzetközi turizmusban. Márciusban Romániában 105 ezer volt az Airbnb-s vendégéjszakák száma, míg Németországban 2 millió, Spanyolországban 2,5 millió, Franciaországban pedig 5,2 millió.

Kapcsolódók

Kimaradt?